Prostreno.cz

Mrkev detoxikuje tělo a snižuje cholesterol

Ruku na srdce, jak často je na vašem talíři kousek čerstvé mrkve? Ano, sice můžete namítat, že nejste žádný králík, ale zelenina je velmi důležitou složkou naší stravy, a právě mrkev je často řazená mezi takzvané superpotraviny. Výhodou této zeleniny je nejen nízká pořizovací hodnota, ale také pěkný výčet přínosů pro náš organismus. Tak co, dáte mrkvi šanci, nebo ji necháte králíkům?

Mrkev je většinou považována za tu nejobyčejnější zeleninu a je často podceňovaná. Přesto její využití v kuchyni je téměř nepostradatelné. Mrkev je po celém světě součástí mnoho kulturních pokrmů, a i spousta tradičních českých pokrmů, by se bez ní neobešla. S mrkví si můžete dělat v kuchyni naprosto co chcete, hodí se na vaření, dušení, pečení, do polévek a omáček, a samozřejmě i do sladkých dezertů. Víte proč mrkev protežovat i ve vaší kuchyni?

Co obsahuje?

Mrkev je populární především díky obsahu betakarotenu, ale to není zdaleka všechno. Tato kořenová zelenina je také dobrým zdrojem antioxidantů. Kromě toho je bohatá na vitamin A, C, K a B8, dále obsahuje kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan. A to nemluvě o pěkné porci vlákniny, kterou do sebe spolu s mrkví dostanete.

Reguluje krevní tlak

Mrkev jako bohatý zdroj draslíku, příznivě ovlivňuje váš tlak. Draslík působí v těle, jako vazodilatátor a to znamená, že snižuje napětí cév a tepen, čímž se zvyšuje průtok krve, dochází k lepšímu okysličení klíčových orgánů. Díky těmto účinkům snižuje riziko srdečních onemocnění.

Snižuje cholesterol

Podle vědecké studie vědců z Wolfsonovy gastrointestinální laboratoře v Edinburghu stačí sníst alespoň 200 g syrové mrkve denně. Výsledkem je, že hladina cholesterolu klesá v průměrně o 11% a to vůbec nezní špatně. Vysoký cholesterol je hlavní faktor, který způsobuje onemocnění srdce.

Zvyšuje imunitu

Mrkev má celou řadu antiseptických a antibakteriálních vlastností, které z ní činí ideální potravinu pro posílení imunitního systému. Nejenom, že je bohatým zdrojem vitaminu C, který stimuluje činnost bílých krvinek a který je jedním z klíčových prvků lidského imunitního systému, ale jak již bylo vypsáno výše nabízí opravdu širokou škálu vitaminů a minerálů.

Trávení bez trápení

Mrkev, stejně jako většina zeleniny, má ve svých kořenech značné množství vlákniny a vláknina je jedním z nejdůležitějších prvků při zachování dobrého zažívání. Vláknina přidává objem stolici, což zlepšuje hladký průchod trávicím traktem, stimuluje peristaltický pohyb a také sekreci žaludečních šťáv.

Pro zdravé oči

Nedostatek vitaminu A může způsobit potíže s viděním v tlumeném světle. Vzhledem k tomu, že mrkev je bohatá na vitamin A, jsou skvělou volbou pro zlepšení zraku. Navíc dlouholetý výzkum zjistil, že lidé, kteří konzumovali více betakarotenu, měly o 40 % nižší riziko makulární degenerace ve srovnání s těmi, kteří ho konzumovali minimálně.

Protirakovinové účinky

Spotřeba betakarotenu byla také spojena se sníženým rizikem několika rakovin, zejména rakoviny plic. Britští vědci zjistili, že zvýšená spotřeba betakarotenu snižuje riziko rakoviny plic o více než 40 procent. Průměrná mrkev obsahuje asi 3 miligramy beta-karotenu.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat