Prostreno.cz

Lněný olej zmírní sluneční popáleniny

Lněný olej je čirý žlutý olej, který se vyrábí lisováním lněných semínek za studena. Je prospěšný pro ty, kdo trpí vysokým cholesterolem, tím však jeho úžasné účinky na lidské zdraví nekončí. Proč byste ho s sebou měli mít i na dovolené?

Znali ho již staří Řekové. Lněný olej je dobrým zdrojem rostlinných omega-3 mastných kyselin, dietní vlákniny a dalších živin. Podle studií pozitivně ovlivňuje zdravotní stav pacientů s Crohnovou chorobou a kolitidou. Několik vědeckých prací dokonce potvrdilo, že tento olej je schopen uklidnit vnitřní výstelku zanícených střev.

Funguje i jako efektivní přírodní projímadlo a úspěšně snižuje vysoký cholesterol. V podstatě platí, že riziko onemocnění srdce je nižší u jedinců, kteří lněný olej konzumují. Těm pak prý podle všeho nehrozí smrtelný srdeční záchvat. (Denní dávka je přitom 1 polévková lžíce, děti smí polovinu tohoto množství. Při použití na pokožku se zase doporučuje pleť namočit.)

Na dovolenou k moři ideální společník!

Zmíněný olej, jehož cena se pohybuje okolo 80 korun za 50 ml, zároveň napomáhá růstu zdravých vlasů a nehtů, regeneruje pokožku, zmírňuje příznaky menopauzy, reguluje mastnotu pleti, regeneruje ji, zvláčňuje a zjemňuje. Také léčí autoimunitní onemocnění (revmatoidní artritidu, lupus a jiné), působí na lupénku, akné či sluneční popáleniny. Jakékoli podráždění pleti, které vás na dovolené potká, řešte jedině s ním!

Zkrocení splašených hormonů

Ženy jeho účinky ocení i během klimakteria a premenstruačního syndromu. Obsahové látky oleje totiž krotí hormonální bouře a tlumí nepříjemné obtíže. Ostatně, lékaři lněný olej doporučují i těm, kdo právě extrémně zatěžují svůj organismus, a to duševně i fyzicky. Účinky „lněňáku“ se hodí i těhotným, kojícím či dospívajícím. Nicméně je tu jedna věc, o které by všichni jeho příznivci měli vědět.

Kdy lněný olej neužívat?

Hovoří se o vedlejších účincích a interakci s léky nebo jinými doplňky stravy. Lněný olej podle všeho může zpomalit rychlost, kterou tělo absorbuje perorální léky nebo živiny. Je proto velmi vhodné poradit se s lékařem ještě předtím, než lněný olej začnete užívat. (Také se udává, že při dlouhodobém používání olej může vysušovat pokožku.) V konečném součtu se však jedná o přírodní a užitečný olej, jenž je doslova napěchovaný zdravotními výhodami, které lidské tělo oceňuje.

Zdroj: www.firstaid.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat