Prostreno.cz

Majonéza jako součást zdravého jídelníčku

Kontroverzní majonéza – této lákavé pochoutce se často vyčítá nadbytek hmotnosti a faldíky navíc. Ale jak je to s majonézou doopravdy? Je opravdu nepřítelkyní štíhlé linie, nebo je všechno jinak? Výsledkem budete možná překvapeni, podle odborníků na výživu to s majonézou není zas tak špatné.

Snad není jedinec, který by nemiloval majonézu, vždyť ani tradiční bramborový salát se bez ní neobejde. Přesto se na ni někteří z nás koukají přes prsty a bojí se přibírání na váze. A jak vůbec vznikla takováto podivná směs vajec a oleje… Nejdříve zabrouzdáme trochu do historie.

Majonéza jako „znouzectnost“

Historie této pochutiny sahá až do roku 1756 do slunné Francie a dalo by se říci, že vznikla tak trochu na bitevním poli. Když se oslavovalo válečné vítězství ve vojenském ležení vévody de Richelieu, tamní šéfkuchař chtěl k této slavností příležitosti připravit vyhlášenou omáčku ze smetany a vajec. Jenže přišel na to, že v kuchyni již není žádná smetana, rozhodl se proto improvizovat a místo smetany použil olivový olej a tímto obyčejným nedopatřením vznikla jedna z nejslavnějších omáček světa. Takže vzdejme hold Francouzům a nyní zpět ke štíhlému pasu, který mají mimo jiné i francouzské krásky.

Majonéza jako součást dietního jídelníčku

Možná budete překvapeni, ale podle výživových poradců se majonézy zas až tak obávat nemusíme. Záleží jen na množství a na vhodném použití. Takže pokud už jste mířili do ledničky, že majonézu jednou provždy sprovodíte ze své kuchyně, tak ještě počkejte…

Přiměřeně, přiměřeně

Při použití majonézy je důležité dbát na správné množství. Na průměrného dospělého jedince je doporučená porce jedna polévková lžíce tzn. přibližně 15 ml. Pokud dodržíte tuto porci nemusíte se bát ani přírůstku hmotnosti, jedna lžíce obsahuje přibližně 50100 kcal (podle druhu výrobku) a to tvoří pouze 35 % doporučeného denního energetického příjmu.

Vhodné použití

Když se řekne majonéza většina z nás si představí smažený sýr, řízek, hranolky, krokety a spoustu dalších smažených jídel. A v tom je ten zásadní problém. Za tuhle kombinaci vás žádný dietolog nepochválí ba naopak. Ale pokud majonézu použijete v dresinku na zeleninový salát či jako dip k zeleninové obloze, to už zní mnohem lépe, tady máte zelenou. Takže se nemusíte vzdát své oblíbené majonézy, jen stačí použít ji ve správném množství a zkombinovat s těmi správnými surovinami.

Domácí vs. kupovaná

Tady tak trochu dochází ke střetu zájmů. Zatímco někteří si více pochutnávají na té domácí, naopak druzí dávají přednost kupované. A jak je to z pohledu zdravé stravy? Majonéza zakoupená v obchodě musí obsahovat minimálně 2 % vaječných žloutků, více pro tuto pochutinu není potřeba. Jenže při přípravě domácí majonézy povětšinou spotřebujete mnohem více žloutků, než je zapotřebí a tím zvyšujete i hladinu cholesterolu finálního produktu.

Při výběru majonézy v obchodě pečlivě prostudujte složení, mnohdy v něm najdete spoustu skrytých složek, a navíc jednotlivé majonézy se liší nejen v obsahuju vaječných žloutků, ale i v kalorických hodnotách.

Smíchejte ji s jogurtem

Pokud se vám zdá, že polévková lžíce majonézy je málo, smíchejte majonézu s bílým jogurtem, množství jogurtu záleží jen a jen na vaší chuti. Výslednou směs můžete ještě mírně ochutit solí, pepřem a přidat pár kapiček citronové šťávy, uvidíte, že v salátu nikdy nic nepozná a kalorická hodnota bude rázem menší.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat