Prostreno.cz

Grilovaný chřest je prevencí proti rakovině

Grilovací sezona je v plném proudu, takže chuťové buňky si přicházejí na své. Co takhle potěšit je i porcí chřestu, který vás ochrání před osteoporózou a ještě zpomalí stárnutí?

Některé prameny uvádí, že stopy chřestu sahají až do dávné minulosti, přesněji do doby starověkého Egypta. Že si na něm tedy rádi pochutnávali již naši předci, o tom historici nemají sebemenších pochyb. Odkud se tato rostlina vzala? To je dodnes velkou záhadou! Každopádně jedno je jisté – jako grilovaná pochoutka chřest potěší nejednoho náročného strávníka. Neméně zajímavé jsou však i jeho pozitiva, o nichž prostě musíte vědět. Co všechno tahle dobrota nabízí?

Silné kosti, které jen tak něco nezlomí

Osteoporóza je obávanou chorobou, která se projevuje řídnutím kostní tkáně, čímž se výrazně zvyšuje náchylnost k různým bolestivým zlomeninám. Jedním ze způsobů, jak se tomuto onemocnění vyhnout, je adekvátní příjem vitaminu K, který je naprosto nezbytný pro správnou absorpci vápníku. Víte ale, kde ho hledat? Lahodný chřest je tímto vitaminem doslova napěchován, takže vlastně funguje jako prevence zmíněné osteoporózy.

Bezproblémové trávení, co šlape za všech okolností

Chřest neboli lidově nazývaný špargl je rovněž báječným zdrojem vlákniny. Tato cenná složka výživy stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv. Tím podporuje funkce celé soustavy, takže je efektivním lékem na zácpu, průjem, pocit těžkosti, nadýmání i nevolnost. Dlužno dodat, že vláknina také zabraňuje akumulaci toxinů a odpadních produktů ve střevech, přičemž dohlíží na jejich pravidelné pohyby. Někteří odborníci se dokonce netají názorem, že pravidelná konzumace vlákniny značně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Vzhled, jenž odporuje kalendáři

Není žádným tajemstvím, že vitamin E úzce souvisí s krásou. Jako silný antioxidant totiž přispívá k neutralizaci volných radikálů, tedy sloučenin způsobujících poškození buněk i rychlejší biologické stárnutí. „éčko“ zároveň omezuje tvorbu vrásek a stimuluje tvorbu kolagenu, který zachovává pokožku pružnou a elastickou. Tento elixír mládí na vás v hojném množství čeká právě v chřestu, tak ho směle čerpejte, co hrdlo ráčí. Přece se o jeho skvělé účinky nenecháte připravit, vždyť byste byli sami proti sobě…

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8640742/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat