Prostreno.cz

Kozlík lékařský vás spolehlivě na večer uspí

Ještě jste s kozlíkem neměli tu čest? Doporučujeme blíže se s ním seznámit, protože dokáže pomoci v mnoha nepříznivých situacích – třeba v případě astmatu, kožních vyrážek, bolestí hlavy, závratích či vysokém krevním tlaku.

Kozlík, baldrián, valerián nebo také kočičí kořen doporučovali již staří řečtí léčitelé a lékaři. Jeho stopy sahají až do 12. století, kdy se hojně využíval jako uklidňující prostředek navozující ospalost. To však zdaleka ještě neznamená, že kozlík nepřijde k duhu i přes den. Co všechno o téhle kouzelné bylince zatím ještě nevíte?

Dar, co se skrývá v blízkosti potoků

Kozlík lékařský je vytrvalá rostlina, která se může pochlubit drobnými a souměrnými kvítky bledě růžové barvy. Konkrétně u nás roste na celém území ve vlhkých křovinách, loukách, v příkopech a u potoků – daří se mu zkrátka všude, kde je v podloží dostatek humusu. Léčivými účinky disponuje zejména kořen, který se sbírá zhruba do října – tak na to myslete. Tato část rostliny se následně opere a zbaví vláknitých kořínků, poté se suší maximálně při teplotě do 40 stupňů Celsia. Nutno podotknout, že kořen můžete umlet v mlýnku na koření. V jakých situacích vám tahle „medicína“ přijde vhod?

Pomocná ruka při astmatu i bolestech hlavy

Jak již bylo zmíněno, kozlík má na psychiku specifický účinek – působí uklidňujícím způsobem na nervovou soustavu, navozuje ospalost a uleví od stresu. V porovnání se sedativy na předpis nevykazuje žádné vedlejší účinky, což je jeho ceněnou výhodou. Účinné látky téhle bylinky dále regulují činnost srdečního svalu, přispívají ke snížení krevního tlaku a odstraňují křeče hladkého svalstva. Kozlík obecně pomáhá při žaludečních a střevních potížích, astmatu, bolestech hlavy, závratích i epilepsii. Také jeho další vlastnosti stojí za zmínku…

Záchrana od zánětu i konec tvorby lupů

Lidově zvaný valerián se rovněž uplatní v případě silného menstruačního krvácení, menopauzy a klimakteria, neboť uklidní napětí během tohoto náročného období. Jeho příznivé účinky byly rovněž potvrzeny také při hyperfunkci štítné žlázy, zánětu průdušek a dokonce i tuberkulóze. Rostlina vás nezklame ani tehdy, patříte-li k pacientům s cukrovkou, nebo vás trápí lupy, šedý zákal či nadměrné slzení očí. Kozlík se osvědčí, i když přijde řeč na poruchy srdečního oběhu, kožní vyrážky nebo svrab. Slušná lékárnička v jednom balení, nemyslíte?

Zdroj: www.herbslife.com, www.sleepfoundation.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat