Prostreno.cz

Úleva od revmatismu i gynekologických zánětů. Proč nezmeškat sezonu zlatobýlu

Jste přesvědčení o tom, že zlatobýl neboli celník je jen obyčejnou rostlinou? Ale kdeže! Seznam jeho pozitiv je pořádně dlouhý, přičemž zahrnuje léčbu revmatismu nebo kornatění tepen. Ulevit však dokáže i od močových kamenů!

Celník, svalník, žlutá metla, hadí traňk nebo vysoký traňk. Že jste tyto lidové názvy ještě nikdy neslyšeli? Všechny patří jedné vytrvalé rostlině – zlatobýlu. Právě teď začíná jeho sezona, proto je dobré oprášit holínky a vydat se pro něj do přírody. Proč oceníte, že ho máte v domácích zásobách? A kde přesně na něj narazíte?

Žlutý poklad, co je momentálně k dispozici

Zlatobýl obecný dorůstá do výšky až jednoho metru. Jeho kolega přezdívaný kanadský, který pochází ze Střední Ameriky a pěstuje se spíše v zahradách, ho ještě o metr převyšuje. Ale zpět k tomu „našemu“. Ten se vyskytuje ve světlých lesích, v křovinách a na slunných svazích, a to od nížin až do podhůří. Setkat se s ním však můžete i na loukách, skalách nebo železničních náspech, vyhovuje mu kyselá až neutrální půda. Sbírá se nať v době před rozkvětem, tedy od srpna do září.

Ta se podle „bylinkových pravidel“ stříhá asi v polovině délky rostliny, neboť spodní dřevnatá část se k léčitelství nevyužívá. Získaný materiál se následně suší ve stínu, popřípadě v umělých podmínkách při teplotě do 40 stupňů Celsia. K čemu se vám může hodit?

Úleva od revmatismu i gynekologických zánětů

Díky svým schopnostem se „žlutý medikament“ považuje za jeden z nejlepších přírodních léků na akutní a chronické nemoci ledvin. Pro svou močopudnost je také oceňován v případě revmatismu, zadržování vody v těle nebo močových kamenů. Stejně dobře však poslouží i k zeslabení příliš silné menstruace či utlumení gynekologických zánětů. Lidově zvaný celník je tedy ideální součástí ženské bylinkové lékárničky! S jakými dalšími neduhy si dokáže hravě poradit?

Stopka ekzémů i rychlejší hojení ran

Zlatobýl je v neposlední řadě doporučován pacientům s onemocněním jater nebo žlučníku. Účinný je rovněž při kornatění tepen, křehkých cévách či zvětšené prostatě. Protože vykazuje dezinfekční účinky, je rovněž vhodný k omývání ran – dokonce urychluje jejich hojení. Ukázalo se také, že tato bylinka je spolehlivým pomocníkem pří léčení vyrážek a ekzémů. Vsadíte na ni i vy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat