Prostreno.cz

Sýr feta dávkujte střídmě. Stačí jen 28 gramů denně

Feta je chutný a oblíbený sýr pocházející z Řecka. Může být vyroben pouze z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka. Často se přitom objevuje například v salátech. Proč ho jíst a naopak nejíst? Tohle jsou pozitiva i negativa jeho konzumace!

Ve slaném roztoku zraje více než dva měsíce, rozumí si s melounem i masem a báječně se hodí i coby náplň omelet. Feta vyniká příjemnou chutí, ale v některých případech by se měl konzumovat střízlivě. Z jakých důvodů?

Tuk a kalorie

Ve 28 gramech fera sýra je asi 6 gramů tuku (4 gramy jsou nasycené) a 75 kalorií. Většina lidí by přitom měla denní příjem nasycených tuků omezit na přibližně 20–25 gramů, z čehož vyplývá, že konzumace 28 gramů sýra denně by neměla být velkým problémem.

Protein

Feta je dobrý zdroj bílkovin, ačkoli jich nemusí mít tolik jako jiné sýry, například čedar. Protein je potřebný k tomu, aby pomohl zajistit energii, podpořil imunitní systém a opravil tkáně. 28 gramů obsahuje asi 4 gramy bílkovin, které poskytují zhruba 8 % denního doporučeného množství.

Vitaminy a minerály

Sýr feta se může pochlubit živinami, které jsou skvělé pro zdravou výživu. Již uvedené množství 28 gramů poskytuje 14 % denní potřeby vápníku a riboflavinu, ale také malé, leč pozoruhodné množství vitaminů B6 a B12. Nelze nezmínit ani přítomnost selenu, zinku a fosforu.

Obsah sodíku

Když se lidé ptají, zda je sýr feta zdravý, mají na mysli především obsah sodíku. 28 gramů této dobroty přitom obsahuje 315 mg sodíku, což je asi 14 % denní doporučené dávky. Platí přitom, že pokud je člověk zdravý a sodík nepřijímá z jiných zdrojů (například ze zpracovaných a balených potravin), není čeho se obávat.

Laktóza a gluten

Feta sýr má nižší množství laktózy než ostatní mléčné výrobky – a je přirozeně bez lepku, i když některé verze mohou být vyrobeny ze složek, které lepek obsahují. Pokud máte alergii na gluten, pečlivě čtěte informace výrobce.

Konzumace v těhotenství

Vzhledem k tomu, že je feta sýr vyroben z nepasterizovaného mléka, udává se, že hrozí vyšší riziko napadení bakterií listérií. Pokud je přítomna v tomto druhu sýra, může to vést k předčasnému porodu nebo potratu. A jak vůbec vybrat ten nejlepší kousek? Sledujte barvu!

Sýr feta je bílý. Jakákoli jiná barva, jako je žlutá, znamená, že sýr byl příliš dlouho vystaven vzduchu. To znamená, že není čerstvý. Rozhoduje však i textura. Na povrchu sýra by měly být drobné otvory. Pokud tomu tak není, raději ho nekupujte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat