Prostreno.cz

Pálení jazyka nebo kopřivka. Proč vám po ananasu není dobře?

Ananas je lahodný, a navíc nesmírně zdravý! Proč ho ale někteří lidé nemohou jíst? A co vůbec stojí za tím, že se po jeho konzumaci dostavuje pocit pálení?

Ananas obsahuje vitaminy a minerály, jako je měď, draslík, mangan, vápník, vitamin C, thiamin, betakaroten a folát. Je také skvělým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Leckdo se mu však vyhýbá. Z jakého důvodu?

Syndrom pálivých úst

Možná i vy patříte k těm, kdo po konzumaci ananasu cítí nepříjemné pálení, a to kvůli enzymu nazývanému bromelin. Tento enzym pomáhá tělu trávit bílkoviny. Zatímco o jeho užitečnosti není pochyb a jeho protizánětlivé vlastnosti jsou legendární, bromelin někdy způsobuje zanícení tkání. Poté se dostavuje necitlivost, otupělost, pálení a píchání. Může se dokonce objevit krvácení na jazyku či rtech.

Obvykle se tyto příznaky objevují brzy poté, co dojde ke konzumaci čerstvého ananasu. Tomuto stavu se přitom říká syndrom pálivých úst, přičemž podle zpráv lékařů tento stav obvykle postihuje ženy po menopauze a osoby, které mají poškozené nervy v jazyku.

Alergie

Kopřivka, vyrážky, průjem, závratě, nevolnost, otok jazyka, dušnost a sípání. To jsou první známky alergie na ananas, která je sice vzácná, nicméně člověk nikdy neví, kdy se s ní může setkat. V každém případě je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

V této souvislosti se udává, že lidé, kteří jsou alergičtí na latex, vykazují větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine i alergie na ananas, banány či meloun. Je tomu tak proto, že dochází k manipulaci s imunitním systémem. Dá se tomu vyhnout?

Často prý pomáhá, pokud se ovoce povaří. Konkrétně v případě ananasu se doporučuje i jeho plná zralost, kterou specifikuje zlatá nebo sytě žlutá barva. Vhodný je i konzervovaný ananas, u kterého proces konzervace eliminoval většinu bromelinu. Osvědčuje se však i další malý trik.

Namáčení do slané vody

Připravte velkou misku s vodou a poté přidejte lžičku soli. Počkejte, dokud se sůl úplně nerozpustí, a poté do roztoku umístěte plátky ananasu. Sůl může pomoci neutralizovat vysoké pH ananasu a snižovat jeho kyselost, což zabraňuje pocitu pálení. (Před jídlem opláchněte plátky ananasu čistou vodou.)

V případě, že máte citlivý jazyk, jezte ananas například s jogurtem. Vyvarujete se tak podráždění. Pokud trpíte na gastroezofageální refluxní chorobu, možná nebudete schopni ananas tolerovat. Mrzuté, ale jak se tak říká, „na světě jsou horší věci“.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat