Prostreno.cz

Těžkosti po jídle. Poznejte nejčastější příčiny zažívacích problémů

Celý den se těšíte na vynikající jídlo, jenže tělo na něj zareaguje zažívacími problémy nebo neklidem. Co se děje? Některé příčiny jsou malicherné, ty jiné naopak nikoli!

Jídlo může přispívat k pocitům pohody, nebo se naopak podílet na vzniku některých problémů. Záleží na tom, co jíte a jak vaše tělo přijímá určité potraviny. Pravda je taková, že zažívací systémy jsou nastaveny tak, aby zvládly určité množství sacharidů. Imunitní systém tak v některých případech může bojovat s přísunem určitých potravin, přičemž mezi nejčastější příčinu neklidu po jídle patří fluktuace hladiny cukru v krvi (nepravidelný a nesoustavný pohyb „sem a tam“). Není to však to jediné, co vás může potkat. Proč se ani vy necítíte po jídle šťastní?

Reaktivní hypoglykemie

Když budete jíst potraviny s vysokým obsahem sacharidů, může dojít k navýšení hladiny cukru v krvi. To způsobuje, že tělo uvolní příliš mnoho inzulínu, aby se tuto hladinu pokusilo snížit. Následně však dojde k prudkému poklesu krevního cukru, jehož výsledkem je hypoglykemie, která může trvat až do dalšího jídla. Reaktivní hypoglykemie se přitom nejčastěji objevuje u lidí, kteří mají cukrovku. Může však také signalizovat onemocnění slinivky břišní nebo jater.

Alergická reakce

Pocit neklidu a rozrušení po jídle? Na vině může být i alergická reakce. Obyčejně existuje celá řada příznaků, mezi které patří horečka, nevolnost a zvracení, vyrážka nebo kopřivka, opuchnutí rtů nebo krku či průjem. Pokud si myslíte, že trpíte alergickou reakcí na jídlo, okamžitě vyhledejte lékaře. Mimochodem, v souvislosti s alergickými reakcemi si lidé většinou stěžují na arašídy, mléčné produkty, vejce, vlašské ořechy, mandle, pekanové ořechy, ryby, sóju, výrobky z přesnice a banány.

Citlivost na lepek

Jste-li citliví na gluten, nebo máte celiakií, můžete po jídle obsahujícím lepek zaznamenat zimnici a třes. Citlivost na lepek se oproti alergické reakci projevuje odlišně: bolest hlavy, mozková mlha, bolest kloubů, necitlivost končetin. Ani tady to nevypadá na nějaký luxusní komfort…

Podrážděnost v reakci na kofein

Po jídle můžete být neklidní i v důsledku působení kofeinu. Ten se totiž v některých případech podílí na nervozitě a podrážděnosti. Mezi potraviny, které obsahují kofein, přitom patří čokoláda, většina proteinových tyčinek či energeticky obohacené ovesné vločky. Silná alergie na potraviny pak může být životu nebezpečná. Pokud dojde k anafylaktickému šoku, ztrácíte schopnost dýchat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat