Prostreno.cz

Na citron a jedlou sodu nedáte dopustit

Účinky jedlé sody jistě znáte, je to neocenitelný pomocník v domácnosti. To samé můžeme říci o citronu, ale co zvládnou tyhle dvě složky dohromady? Možná budete překvapeni, co tato jednoduchá kombinace všechno dokáže, navíc když jí budete užívat vnitřně.

Jedlá soda vyniká svými alkalizačními schopnostmi, což je důvod, proč ji tolik lidí užívá na problémy spojené s trávením a pálením žáhy, protože přispívá ke snížení kyselosti organismu a mnoho vedlejších účinků, které mohou doprovázet nerovnováhu pH v těle.

Citronová šťáva z čerstvě vymačkaného citronu má vysoký obsah vitaminu C a spoustu dalších antioxidantů, což je potřebné pro udržení imunitního systému. Dále citrony obsahují vysokou koncentraci minerálů, které jsou též pro organismus nepostradatelné.

Zkrátka kombinace těchto dvou složek je velmi přínosná. Stačí smíchat čajovou lžičku jedlé sody s citronovou šťávou z půlky citronu a dolít pitnou vodou. Nejlepších efektů docílíte, když budete tento nápoj popíjet ráno na lačný žaludek a pak už si jen budete užívat níže popsané efekty po celý den.

Vyrovnává hodnoty pH

V poslední době se řadu lidí potýká s takzvaným překyseleným organismem, aby náš organismus fungoval co nejlépe potřebuje mít vyvážené hladiny pH. A právě jedlá soda je působí jako alkalizační činidlo, které přispívá ke snížení kyselosti organismu, snižuje možné záněty, jako je pálení žáhy a zažívací potíže.  Podobně působí i kyselina citronová, proto je to skvělou dvojkou k vyrovnání hodnoty pH v těle.

Redukce hmotnosti

Vypitím sklenice vody a sody nalačno velmi příznivě nastartujete svůj metabolismus. Tento nápoj oceníte i před a během cvičení, je prokázáno, že jedlá soda vám během tréninku poskytne tolik potřebnou energii a přispěje k větší vytrvalosti při fyzické aktivitě. Ve výsledku to znamená, že vydržíte cvičit v delších intervalech a nadbytečná kila půjdou rychleji dolů.

Pročistí organismus

Citronová šťáva je známá pro své diuretické vlastnosti, stimuluje tělo k častějším močení, čímž vylučuje nadbytek toxinů, solí, tuků a vody. Což je velmi prospěšné pro naše ledviny, protože to přispívá ke snížení oxidačního stresu a tlaku, kterému tento orgán musí denně odolávat.

Trávení bez trápení

Kombinace sody a citronové šťávy působí jako antacida, to znamená, že rychle snižuje příznaky poruchy trávení, nadměrné nadýmání, křeče, plynatost a pálení žáhy. Tímto zabraňuje vzniku zánětu střeva, který je kritickým prvkem imunitního systému, citronová šťáva a soda mohou významně zvýšit zdraví vaší celé trávicí a vylučovací soustavy.

Pro zdravé srdce

Výzkum ukázal, že pitná voda smíchaná s jedlou sodou je schopna regulovat hladiny „špatného" cholesterolu, a naopak zlepšit hladinu „dobrého“ cholesterolu, což přispívá ke snížení rizika vzniku aterosklerózy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat