Prostreno.cz

Nedostatek vitaminu D může způsobovat břišní pneumatiku

Pokud vám bude chybět „déčko“, vaše tělo zvýší produkci jistého hormonu, který hodně nahrává ukládání tuků – zejména v oblasti pasu.

Že faldíky na břiše jsou vždy výsledkem nedostatku pohybu a stravy, která si se zdravým jídelníčkem příliš „netyká“? Ne vždycky. Jejich strůjcem podle odborníků klidně mohou být geny, nadmíra stresu, dlouhodobý spánkový deficit nebo syndrom polycystických ovarií, což je nejčastější příčina neplodnosti. Tím kupodivu seznam možných viníků nekončí. Za ukládání tuku v oblasti pasu prý nese odpovědnost také vitamin D! Respektive jeho absence…

Nutriční nedostatek jako důvod k nedopnutí kalhot?

Hodně lidí si myslí, že „déčko“ je dobré jenom pro zuby a kosti. Patříte mezi ně i vy? Pak vás asi překvapí, že má v popisu práce zlepšovat náladu, protože přímo ovlivňuje hladinu hormonu serotoninu v mozku. Dále posiluje imunitní systém organismu a snižuje riziko některých druhů rakoviny, cukrovky i kardiovaskulárních onemocnění. Dokáže však zatočit i se záněty a chrání před nachlazením a virózami. Co s ním má ale společného ten proklatý břišní tuk? Vlastně úplně všechno.

A jde se hubnout – na slunce

Michael Zemel, což je americký výzkumný pracovník působící na Institutu výživy univerzity v Tennessee, je toho názoru, že dlouhodobá absence vitaminu D ve stravě zvyšuje produkci steroidního hormonu kalcitriolu, který má prsty v ukládání tuků. Znamená to tedy, že pokud se nebudete vystavovat hřejivým slunečním paprskům jakožto zdroji zmíněného vitaminu, značně snížíte vlastní bojeschopnost s břišním tukem? Podle tohoto odborníka přes stravování jednoznačně ano. Jenže co si budeme vykládat, ono to opalování taky není pro všechny. Takže, jaký je plán B?

Vyrazte na nákup, zde máte seznam

Důležitý vitamin, jenž zabraňuje vzniku „pneumatiky“ kolem pasu, můžete čerpat i z jistých potravin. K tomuto účelu se přímo nabízí losos, tuňák, sardinky, červené maso, vejce, droždí, žampiony a hovězí játra. Do stravy za účelem zvýšené „D“ hladinky se vyplatí zahrnout i mandle, obiloviny, tofu a ovesné vločky. Nezapomínejte ani na mléko a výrobky z něj tvořené.

 

Zdroj: academic.oup.com, názory autora





Celkem 16 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat