Prostreno.cz

Pro přírodní detox organismu využijte obyčejné zelí

Nevíte, čím ozvláštnit nedělní oběd? Co si k němu místo sladkého ovocného kompotu připravit třeba zelný salát? Myslíte si, že zelí je nezdravé a jediné co vám dá, je pocit nafouklého břicha? Věřte, že za malou chvíli určitě změníte názor!

Tento druh zeleniny vyšlechtěný z brukve zelné se poprvé objevil již v pravěku. Lidé si ho ihned oblíbili pro jeho výjimečné účinky na lidské zdraví! Existuje přitom mnoho druhů. Je libo červené, bílé nebo pekingské? Vyberte si, na co máte chuť! Ať dáte přednost jakémukoli typu, spolehněte se na jednoduchou úpravu, delší dobu skladování a přísun potřebné denní dávky vitaminů! Zelí je totiž dar. Jak to?

Jak již bylo řečeno, je jedno, jaké si vyberete. Ve všech případech je neuvěřitelně blahodárné! Je v něm skryta velká spousta vitaminů – C, A, E, K a B. Stejně tak obsahuje i velmi slušné množství minerálních látek – vápník, mangan, hořčík, železo a draslík. Všechny zmíněné položky dělají z této košťáloviny hodnotnou surovinu, která by u vás doma rozhodně neměla chybět!

Zatočí s jedovatými látkami

Tento zástupce čeledi brukvovitých poslouží jako skvělý prostředek při očistě organismu! Díky vysokému obsahu vitaminu C a síry výtečně čistí krev a odstraňuje z těla nežádoucí toxiny! Především se umí vypořádat s volnými radikály a kyselinou močovou, kteří často stojí za onemocněními jako je dna, revmatismus, artritida či ledvinové kameny. A co dál?

Ochrání pleť

Antioxidanty. Blízký příbuzný kapusty jich má opravdu mnoho! Jsou klíčové při ochraně pokožky, bojují proti vráskám, pigmentovým skvrnám a akné. Díky pravidelné konzumaci zelí tak získáte mladistvý a zdravý vzhled! Ovšem pozor, to stále není vše!

Posílí mozek

Zelí totiž zvládne posílit i pro člověka nejdůležitější orgán. Ne nadarmo jej zle označit za „mozkové jídlo“. Proč? Jho součástí je vitamin K a antokyaniny. Ty se velmi výrazně podílí na správném fungovaní nervů a rovněž zvyšují schopnost koncentrace. Navíc brání před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou! Tak co si dneska ze zelí připravíte právě vy?





Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat