Prostreno.cz

Ananas má nečekané protizánětlivé vlastnosti

Jak konečně vyzrát nad zánětem, který je původcem mnoha nepříjemných neduhů? Zkuste na to jít přes jídlo. Když zvýšíte spotřebu chilli papriček, ananasu, lněných semínek a ryb, máte možná vyhráno!

Zánět je sice nutnou součástí léčebného mechanismu organismu, ale když trvá moc dlouho, dobře to taky není. Jakmile totiž přeroste v chronickou záležitost, značně zvyšuje riziko cukrovky, infekcí a depresí. Tedy alespoň takhle to naznačují odborníci s tím, že pacienta mnohdy postihují také bolesti kloubů a nepříjemné migrény. Jaká první pomoc se v takových případech přímo nabízí? Možná je to k nevíře, ale občerstvení v podobě těchto potravin!

Pálivé papričky jako ostrá léčba

Chilli papričky bývají často spojované s hubnutím, protože zvyšují teplotu těla, podporují krevní oběh a urychlují metabolismus. Za tyto schopnosti bychom mohli poděkovat jejich přírodnímu alkaloidu kapsaicinu, který má v popisu práce také útlum veškerých zánětů. Málokdo zřejmě tuší, že tato látka s unikátním složením umí zlepšit i náladu, neboť přímo souvisí s produkcí šťastných hormonů neboli endorfinů.

Ananas, pomoc v rytmu exotiky

Přecházíte ananas v obchodě bez povšimnutí, protože vás odrazuje manipulace s jeho tuhou kůrou? Možná teď změníte názor. Tropický drahokam má zajímavé čisticí schopnosti, přičemž „udělá pořádek“ hlavně v trávicím traktu. Četné výzkumy naznačují, že dokonce poskytuje prevenci před rakovinou a pomáhá s úspěšným zahnízděním embrya, tudíž jde na ruku otěhotnění. Ananas je ale prospěšný i jinde. Vzhledem k tomu, že v sobě ukrývá enzym bromelin, působí silně protizánětlivě.

Lněná semínka jsou vyloženě na předpis

Podle některých odborníků mohou lněná semínka snížit riziko předčasného úmrtí – tedy samozřejmě za předpokladu, že si je budete dopřávat pravidelně. Co že je na nich tak zázračného? Především vysoký podíl kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je velice silný protizánětlivý prostředek bojující proti různým onemocněním. Semínka jako taková mají projímavé účinky, pozitivně ovlivňují trávicí ústrojí a dohlížejí na zdraví močových cest. Rovněž chrání srdce i cévy.

Pochutnejte si na rybě. Je to pro vaše dobro

Tučné ryby, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, nabízí neskromné množství omega-3 mastných kyselin. A to jsou ti správní bojovníci proti zánětům! Ovšem pozor, zmíněné kyseliny jsou prospěšné na více frontách. Studie zveřejněná v odborném magazínu American Journal of Clinical Nutrition sděluje, že urychlují metabolické funkce, čímž podporují hubnutí. Závěry jiného výzkumu, které byly publikovány v časopise PloS One, zase uvádí, že jedinci, kteří je konzumují, mají lepší paměť zhruba o 25 %. Proč tedy rybí večeří nespojit příjemné s užitečným?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat