Prostreno.cz

Za večerní mlsání může dehydratace

Co to znamená, když vaše tělo „žádá“ sáček něčeho přesoleného? Zřejmě potřebuje „dotankovat“ jisté minerály. Nebo je to tím, že s nástupem chladnějšího počasí poněkud flákáte pitný režim, čímž ohrožujete nejen své zdraví, ale i štíhlé křivky.

Po stresujícím dni je opravdu velice lákavé natáhnout se na gauč a „odměnit“ se zmrzlinou či sáčkem bramborových lupínků. Občas právě takhle zhřešíte? Vaše tělo se vám možná snaží něco říct. Proč máte po večerech chuť na věci, které si jinak statečně odpíráte?

Lákají vás slané potraviny? Je třeba načerpat minerály

Tyčinky, preclíky, oříšky nebo zmíněné chipsy. Opravdu vás přitahují jen tak „pro nic za nic“? Tak na to zapomeňte. Protože všechno souvisí se vším, mají i tyto chutě svoji jasnou příčinu…

„Zatoužíte-li po slaných potravinách, je to neklamný signál toho, že ve vašem organismu není dostatek železa, vápníku a draslíku. Místo tučných a nezdravých pochutin si raději dejte sklenici mléka, jogurt nebo nějakou listovou zeleninu. To vám hladinu chybějících minerálů opět vyrovná, takže vás opustí i zálusk po slaném,“ vysvětluje dietoložka Taylor Newhouse, která působí na americké Texas A & M School of Public Health.

Neodoláte mastným hranolkům? Váš mozek volá o pomoc

Právě jste si z rychlého občerstvení přinesli kyblík smažených kuřecích křídel a největší porci hranolek, která byla v nabídce? Ani tohle možná nevěstí nic dobrého. Neodolatelná vidina tuku může naznačovat, že vám schází omega-3 mastné kyseliny, jež jsou nesmírně důležité pro funkce mozku. Tyhle klíčové živiny podle výše jmenované odbornice přes výživu načerpáte i z podstatně prospěšnějších zdrojů. Přímo se nabízí třeba losos, ořechy nebo trocha olivového oleje.

Plácáte jedno s druhým? Za vším stojí žízeň

„Většina chutí na různé potraviny má zpravidla úplně jednoduché vysvětlení. Tím je dehydratace. Lidé často špatně interpretují signály, které jim jejich tělo dává. Já osobně doporučuji při vlčím hladu sáhnout po velké sklenici vody,“ říká Taylor Newhouse. No vida, nevane ten pomyslný vítr právě z téhle strany?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat