Prostreno.cz

Plamen dlouhověkosti zažehnou pikantní potraviny

Věřte, nebo ne. Konečně se našel recept na dlouhý život ve zdraví, po němž lidé pátrají již od nepaměti. Celé tajemství prý tkví v každodenní konzumaci pálivých pokrmů! Dáte si říct i vy? Možná to stojí za zkoušku…

Jíte pravidelně chilli, zázvor, černý pepř i pikantní omáčky? Preferujete ostřejší asijskou a mexickou kuchyni? Jestli ne, tak byste měli. Tedy alespoň podle vědců, kteří se domnívají, že pálivé jídlo úzce souvisí s dlouhověkostí. Vážně je na tom něco pravdy?

Oheň v ústech jako záruka šťastného důchodu?

Nedávný americký průzkum, který se zaměřil na trendy v oblasti spotřebitelských chutí, odhalil, že jedinců, kteří preferují „ohnivé“ pochutiny, je čím dál více. Tedy alespoň oproti datům z minulých let, jež měli specialisté k dispozici. Je to snad nějaká nová „móda“? Pokud ano, první, kdo ji schvalují všemi deseti, jsou čínští lékaři. Ti si na základě své studie skálopevně stojí za tím, že přesně tato strava ovlivňuje délku života tím nejpozitivnějším způsobem. Jak se něco takového zjistilo?

Sonda do žaludku i celkové kondice

Do unikátního výzkumu bylo zahrnuto celkem půl milionu respondentů, u nichž byly po dobu čtyř let podrobně zkoumány jejich stravovací návyky. Odborníky zajímalo především to, zda si účastníci dopřávají ostré pokrmy, a pokud ano, v jakém množství. Jakmile byl pokus oficiálně ukončen, monitorované subjekty se podrobily důkladné lékařské prohlídce. Co se dělo potom? Experti analyzovali získaná data, přičemž porovnali kondici dobrovolníků s jejich oblíbeným jídelníčkem.

Objev, který nemá obdoby? Možná

Zakrátko vyšlo najevo, že ti, kteří si dají pikantní jídlo jednou týdně, vykazují o 10 % nižší riziko předčasného úmrtí. Namítáte, že to není „žádná sláva“? Z dalších poznatků dále vyplynulo, že denní konzumace silně kořeněných potravin omezuje pravděpodobnost brzkého odchodu na onen svět o celých 18 %. A to už je mnohem lepší, co vy na to?

„Došli jsme k názoru, že kapsaicin, což je jedinečná složka obsažená v pálivých potravinách, poskytuje prevenci nejen před rakovinou, ale i kardiovaskulárními chorobami a respiračními onemocněními. Tato strava však rovněž příznivě ovlivňuje tělesnou váhu, metabolismus a střevní mikroflóru, což se pozitivně odráží na celkovém zdraví a tím samozřejmě i délce života,“ vysvětluje autor studie Lu Qi, který působí na Pekingské univerzitě. No vida, takže co bude dnes k večeři?

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat