Prostreno.cz

Pro silné kosti vsaďte na zdravé tuky i bílkoviny

Zima je sice ještě daleko, ale to pořád ještě neznamená, že nemůžete už teď začít „pracovat“ na kondici svých kostí, abyste snížili pravděpodobnost zlomenin, kterým námraza jen nahrává. Jakou zvolit strategii?

Chcete mít větší šanci, že se vám v budoucnu osteoporóza vyhne pěkně velkým obloukem? Nebo byste raději snížili riziko bolestivých fraktur? Pak je třeba udržovat své kosti silné a v nejlepší kondici. Pokud se ptáte, co pro to můžete udělat, odpověď je úplně jednoduchá – jděte na to přes jídlo. Na jaký jídelníček odborníci nedají dopustit?

Zelenina, to je základ

A teď upřímně, jak jste na tom se zeleninou? V případě, že té listové moc nedáte, zaděláváte si na pořádné trable. Právě ona je totiž vynikajícím zdrojem minerálů nezbytných pro pevné kosti, konkrétně pak vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku a železa. Nezapomeňte si tedy z obchodu nosit častěji špenát, hlávkový salát, kapustu, polníček nebo rukolu. Věřte, že je to pro vaše dobro!

Nepodceňujte ani bílkoviny

Co dalšího byste si měli servírovat v pravidelných intervalech? Ve vaší stravě by určitě neměly chybět bílkoviny, díky kterým jsou kosti pružné. Jejich bohatými zdroji jsou kuřecí a krůtí prsa, hovězí maso, tuňák, losos, mléčné výrobky, vejce, quinoa, pohanka, oves, čočka a hrášek.

Získat je můžete také z avokáda, dýňových semínek, mandlí nebo batátů. Nutno dodat, že proteiny se rovněž podílí na budování svalů a klíčové jsou i pro produkci hormonů a protilátek. Zároveň hrají zásadní roli při hubnutí, neboť v důsledku snížení energetického příjmu slouží jako náhradní druh energie a prodlužují pocit zasycení. To jen pro případ, že jste zrovna ve fázi diety…

Zaměřte se na tuky. Samozřejmě ty zdravé

Když se řekne tuk, automaticky si představíte nadváhu, celulitidu a depresi před zrcadlem? Ne tak rychle. Pravdou totiž je, že nelze všechny házet do jednoho pytle. Zdravé tuky příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém, přispívají k redukci škodlivého cholesterolu a zabraňují tvorbě krevních sraženin. Ovšem je o nich také známo, že příznivě ovlivňují zdraví kostí. Kde je hledat? Sázkou na jistotu jsou vlašské a lískové ořechy, mandle, ryby, sójové boby a lněná semínka. Naleznete je také v avokádu nebo olivovém či řepkovém oleji.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat