Prostreno.cz

Co vrásky vypovídají o vašem zdraví a životním stylu

Že vrásky jsou úplně k ničemu? Možná ne. Podle nich se dá určit, zda vám hrozí osteoporóza, nebo jestli máte zvýšené riziko úmrtí v důsledku kardiovaskulární choroby. Hodně však ledacos napoví i o vašem životním stylu…

Zřejmě všichni se shodneme na tom, že vrásky nikdo z nás dvakrát nevítá a klidně bychom se obešli i bez nich. Jste s námi zajedno? Tak pozor, ukázalo se, že mají hodně překvapivou „funkci“. Věřili byste tomu, že mohou předpovídat i potíže se zdravím? Takhle z nich čtou odborníci…

Hluboké vrásky na čele? Srdce je v ohrožení

Možná to zní hodně zvláštně, nicméně i podle projevů stárnutí se prý dá určit, v jaké kondici je kardiovaskulární systém. Tedy alespoň takhle to naznačují poznatky dvacetileté americké studie, která se zaměřila na zdraví i vizáž celkem tří tisíc jedinců ve věku 32 až 62 let. Její závěry informují o tom, že „majitelé“ hlubokých vrásek jsou náchylnější ke kornatění tepen, proto vykazují desetkrát vyšší riziko, že zemřou na srdeční onemocnění. Jak je to možné a kde je souvislost? Za nenáviděné kožní rýhy i aterosklerózu může podle vědců chronický stres. Pokud jste tedy dlouhodobě pod tlakem, ubližujete svému srdci i mladistvému vzhledu.

Rychle se tvořící vrásky signalizují osteoporózu

Jste přesvědčení o tom, že problémy s kostmi se vás absolutně netýkají? Podívejte se do zrcadla. Máte vrásky, které tam ještě před pár dny nebyly? Pokud je vaše odpověď kladná, pak vás názor amerických odborníků z univerzity Yale pravděpodobně nepotěší.

„Na základě našeho rozsáhlého výzkumu se domníváme, že rychlé kožní změny úzce souvisí s narušenou hustotou kostí, což zvyšuje pravděpodobnost osteoporózy. Zdraví pokožky i kostí je totiž doslova závislé na množství kolagenu, jehož produkce s věkem přirozeně klesá,“ vysvětluje lékařka Lubna Pal, která působí na výše zmíněné univerzitě.

Jakékoli vrásky poukazují na váš životní styl

Linie na vaší tváři prý také mohou prozrazovat, že nežijete úplně podle zdravých pravidel. V podstatě na vás „prásknou“, že sportu moc nedáte, často hřešíte tučnými potravinami, a navíc podceňujete i používání opalovacího krému.

„Vrásky mohou být ukazatelem toho, že obecně nejste příliš zdraví. Stejně tak poukazují na riziko rakoviny kůže, zvlášť v případě, že se více vyskytují na levé straně obličeje. Proto důrazně doporučuji používat opalovací krém celoročně, je to ta nejlepší prevence,“ upozorňuje americká dermatoložka Dee Anna Glaser.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat