Prostreno.cz

Snížení příjmu cukrů jednou provždy

Cukr, neboli bílý jed je v posledních letech velkým problémem celé populace. Většina z nás denně konzumuje přímo několikanásobné množství cukru, než je zdrávo. Na cukru samo o sobě nic zas tak špatného není, problém spočívá v jeho množství. Nadmíru cukru se může projevit nejen nadbytkem energie, ale také přibýváním na váze a v neposlední řadě i množstvím zdravotních problémů. Zatočte s cukrem jednou provždy a snižte jeho každodenní příjem ještě dnes!

Napadlo vás někdy, že i cukr má svoji doporučenou denní dávku? Podle výživových odborníků by se měl příjem cukru pohybovat okolo 90 g denně. Tento údaj je založen na průměrné velikosti ženy a průměrné běžné fyzické aktivitě. Pro představu se jedná o 15 kostek cukru nebo třeba 7 kousků ovoce. A jak si můžete cukry snadno ohlídat?

Pozor na to, co pijete!

Možná si myslíte, že pokud se vyhnete klasickým slazeným limonádám, máte vyhráno, ale co takhle džusy, ovocné šťávy, ochucené vody a ta kostka cukru ve vaší již třetí kávě… Zkrátka pozor na to, co pijete, všechny cukry se započítávají do celkového denního příjmu, a spousta cukrů nám právě může uniknout v pitném režimu. Snažte se dávat přednost pitné vodě, například s mátou, citronem, okurkou, nebo se zahřejte bylinkovým čajem. Jen pozor na zrádný cukr.

Víte, co snídáte?

Jíte ráno ve spěchu, nebo každý den si dáte pěknou nálož oblíbených cereálií? I tady byste měli být na pozoru. I když při snídani jsou cukry vítány, i tak byste je měli mít pevně pod kontrolou. Dobře si prostudujte složení svých oblíbených müsli, ovesných kaší a dalších různých snídaňových polotovarů.

Snadnou náhradou těchto rychlých snídaní v sáčku je například obyčejný bílý jogurt, do kterého přidáte pár kousků čerstvého ovoce, posypete oříšky, lněnými nebo třeba chia semínky. Takováto snídaně vám dodá bílkoviny, cukry i vlákninu. Teď na podzim můžete vsadit na hrušky, které jsou plné vlákniny a zasytí vás na delší dobu.

Hotové dresinky

Kdo by nemiloval hotové omáčky a dresinky? Ovšem pozor, opět často bývají plné cukrů, barviv, emulgátorů a konzervačních látek. No už to tak chutně nezní že? Opět se vyplatí číst složení a nejlépe se těmto dresinkům vyhýbat.

Naučte se zálivky a omáčky připravovat doma, receptů najdete nespočet a snadno si pohlídáte obsažené cukry. Co takhle slavná klasika jogurt s bylinkami a pár kapkami citronu?

Nedržte se striktně receptu

Ať už vaříte podle receptu z kuchařky, nebo ho máte v hlavě, zamyslete se nad tím, jestli nedáváte zbytečně moc cukru. V některých pokrmech je cukru zbytečně velké množství, ba dokonce je zcela navíc. Případně se dá nahradit alespoň zdravější variantou. Při pečení můžete sladit medem, který obsahuje více živin a spoustu prospěšných látek. Nebo v poslední době velmi oblíbenou stévií, kterou lze zakoupit v tabletkách i v tekutém stavu.

Vsaďte na koření

Pokud vám to přijde nesmyslné, tak vyzkoušejte recept na vlastních chuťových buňkách. Balíček mleté skořice jistě doma máte. Jednoduchý pokus je například s kávou – připravte si kávu s mlékem nebo bez a posypejte ji troškou skořice. Tak co, potřebujete ještě cukr?

Skořice dodává pokrmům nasládlou chuť, proto se skvěle hodí do domácích müsli, ovesných kaší i nápojů.

Nezapomínejte na spánek

Vědecké studie prokázaly, že pokud dospělý člověk spí méně než 7 hodin, jeho chuť na sladké je mnohem vyšší než u lidí, kteří spí déle.

Vyčistěte si zuby

Možná tomu nebudete věřit, ale i takhle snadno se dají ošálit chuťové buňky, které často vysílají impulzy do mozku a touží po „sladké tečce“. Odborníci doporučují, vyčistit si zuby po snídani, obědu, večeři – a to ihned, bez otálení. Pokud si po jídle ihned vyčistíte zuby, chuťové pohárky rázem zapomenou na ten čokoládový dortík naproti v kavárně. Takže čistěte, nebo alespoň mějte po ruce žvýkačky.

Zdroj: www.cukrfree.cz, www.lowcarblife.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat