Prostreno.cz

Středomořská strava prospěje především vašemu srdci

Cítíte se na dovolené u moře skvěle a jste plní energie? Možná to není jen díky slunečním paprskům. K vaší lepší psychické i fyzické pohodě jistě přispívá i změna jídelníčku. My sice nemáme moře, ale stravovat se tak, jako to dělají ve Středomoří, určitě můžeme. Na vašem zdraví to bude znát!

Jste unavení počítáním kalorií a necítíte se dobře? Hoďte různé diety za hlavu. Zamyslete se pouze nad svým jídelníčkem a stravujte se tak, jako byste byli právě na dovolené u moře. No řekněte sami, dáte si například ve Španělsku hutnou svíčkovou se šesti? Asi ne.

Středomořský jídelníček zahrnuje hlavně čerstvé ryby, ovoce a zeleninu, oříšky a hlavně olivový olej. Tento způsob stravování má velmi pozitivní vliv na celkové zdraví a především na srdce. Pokud si nejste jistí, jak s touto stravou začít, níže vám přinášíme pár základních principů, které můžete aplikovat i ve své kuchyni.

Olivový olej a ryby

Extra panenský olivový olej je základem zdravé kuchyně. Nešetřete s ním! Používejte ho všude, kde to je možné. Nahraďte tuky, které dosud v kuchyni využíváte, právě olivovým olejem. Je skvělý při přípravě masa nebo zálivky do salátu. Stejně jako ryby, které byste měli zařadit do jídelníčku alespoň dvakrát týdně, obsahuje velké množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, vitaminů a jódu.

Oříšky

Oříšky jsou skvělou svačinkou a dostatečně zasytí mezi hlavními jídly. Dejte si sáček namixovaných oříšků do kabelky, a až vás příště přepadne hlad, sáhněte po nich. Rozhodně je to lepší, než fast food. Oříšky však kupujte ty přírodní, žádné solené nebo pražené.

Zelenina

Oblíbené české přílohy, které se podávají k hlavním jídlům, byste ve středomořské kuchyni hledali marně. Vyměňte, aspoň občas, knedlík za různě upravenou zeleninu. Přijmete tak mnohonásobně méně kalorií a ještě se budete cítit skvěle.

Čerstvé potraviny

Vyvarujte se průmyslově zpracovaným potravinám. V čerstvosti je to kouzlo! Jezte co nejvíce „fresh“ potravin, ve kterých je přidáno minimum soli, cukru nebo různých chemikálií. Do jídelníčku také zařaďte sezonní potraviny, zeleninu a ovoce.

Síla v jednoduchosti

Středomořská strava je zároveň jednoduchá na přípravu. Místo smažení raději grilujte nebo pečte. Místo soli a různých dochucovadel (které jsou také plné soli) používejte bylinky.

Umění pochutnat si

Jiný kraj, jiný mrav. Například oběd u nás v Česku probíhá tak, že si nabereme co největší talíř jídla, který pak v rychlosti sníme. Chyba! Zkuste to jinak, dejte si pestřejší jídlo po malých porcích, vymezte si čas a obědvejte v klidu!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat