Prostreno.cz

Ostropestřec mariánský má dechberoucí benefity

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum), člen rodiny Asteraceae, je terapeutická bylina s 2000 letou historií v tradičním čínském, evropském a ajurvédském lékařství. Patří k nejčastěji používaným doplňkům pro podporu zdraví jater, ale umí toho mnohem víc. Jak tenhle „mléčný bodlák“ prospívá mužům?

Vysoce kvalitní, organický mléčný bodlák je levný a snadno dostupný. Proto by neměl chybět v žádné domácí lékárničce. Nebo snad chcete přijít o tyhle dechberoucí benefity?

Pomoc při antioxidační aktivitě

Zdravotní přínos této bylinky leží v jejích semenech, které obsahují silymarin. Silymarin je silný antioxidant, jehož extrakt obsahuje přírodní sloučeniny nazývané flavonolignany. Tenhle koktejl prospěšných látek velmi účinně bojuje při odstraňování volných radikálů.

Nutriční podpora jater a žlučníku

Játra jsou jedním z primárních tělních orgánů pro detoxikaci. Udržování jejich správné funkce je proto rozhodující pro celkovou pohodu. Nutno dodat, že ostropestřec je jednou z nejlepších bylin, které můžete k podpoře zdraví jater použít. Silymarin se podílí na růstu nových buněk a syntéze bílkovin. Ostropestřec může být také prospěšný při ochraně jater alkoholiků, protože nadměrná konzumace alkoholu vyčerpává glutation.

Zdravá a krásná pleť

Extrakt z mléka zmíněné bylinky pozitivně působí na krásu i zdraví pokožky. Jedna z čistě observačních studií potvrdila, že krémy s obsahem silymarinu účinně podporují zdraví pleti, takže se tento statný bodlák začal zkoumat coby přirozená náhrada opalovacího krému.

Normální hladina krevního cukru

Při testování na zvířatech i u lidí bylo zjištěno, že denní podávání silymarinu podporuje normální hladinu cukru v krvi. I tenhle benefit není k zahození…

Podpora zdraví prostaty

Prostata je malý orgán v mužském reprodukčním systému. Produkuje prostatickou tekutinu, která vyživuje a chrání spermie. Silymarin prokázal řadu výhod pro zdraví prostaty, včetně normálního vývoje buněk a nových cév. Díky studiím se prokázalo, že příbuzná sloučenina mléčného typu, isosilybin B, je v tomto případě obzvláště účinná. Pro všechny muže dobrá zpráva!

Nežádoucí účinky

Vzhledem k účinkům na hladinu cukru v krvi by pacienti, kteří již trpí nízkou hladinou cukru, měli být opatrní. A málokdo ví, že ostropestřec je toxický pro krávy a ovce, jestliže je jim podáván ve velkém množství během několika dnů nebo týdnů. U lidí však předávkování není možné, pouze se lze v některých vzácných případech setkat s projímavými účinky.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat