Prostreno.cz

Nastal čas pro podzimní detox

Na množství přijatých kalorií teď moc nehledíte? Pak sem tam proveďte očistnou kúru svého těla, na němž se konzumace tučnějších jídel může nehezky podepsat. Jak se něco takového vůbec provádí?

Zatímco v létě se náš jídelníček točí okolo lehkých salátových variací všeho druhu, na podzim si kdekdo rád dopřeje stravu „těžšího kalibru“. Tak je pravda, že lahodné omáčky, smetanové polévky a dezerty v podobě štrúdlů a horkých malin se šlehačkou v sychravém počasí opravdu zahřejí, na druhou stranu ale organismus pořádně zatěžují. Jak zmírnit následky těchto gastronomických hříchů? Vrhněte se na podzimní detox! Zde je pár jednoduchých pravidel…

Pijte vodu, co hrdlo ráčí

Pokud jde o pročištění organismu, je optimální pitný režim naprosto zásadní. Dostatek vody totiž přispívá k odstranění nahromaděných škodlivin a pomáhá je vyplavit přirozenou cestou – tedy močí a potem. I když je tedy poměrně chladno, bez ohledu na klimatické podmínky byste měli vypít něco mezi osmi a deseti sklenicemi denně. Nejste-li z vidiny čiré tekutiny nikterak odvázaní, doporučujeme pravidelně si pochutnávat i na zeleném čaji, který také vykazuje detoxikační schopnosti.

Nezapomínejte na citron

V souvislosti s tímto citrusovým plodem si mnozí představí chřipku a horký čaj. Máte to stejně? Kyselý zázrak přijde vhod i na jiných frontách – třeba právě při „úklidu“ útrob. Je to proto, že obsahuje spoustu vlákniny a cenných látek, jejichž spolupráce podporuje metabolické funkce a bojuje proti volným radikálům, jež „uvízly“ v systému.

Artyčoky? Ty si dávejte častěji

Artyčok je vlastně příbuzný bodláku, ale to mu na jeho oblíbenosti a zajímavé chuti nikterak neubírá. Jak vám bude prospěšný? Opomíjená rostlina nabízí neuvěřitelné množství antioxidantů, které jsou úspěšné v likvidaci nashromážděných toxinů. O tomto dobrodinci je také známo, že zlepšuje vstřebávání živin, blahodárně působí na funkci jater a zajišťuje bezproblémový chod trávení, což je samozřejmě jen ku prospěchu věci.

Petržel jako parťák do nepohody

Tenhle zelenáč je parádním zdrojem vitaminu C, který je nepostradatelný pro správnou funkci imunitního systému. Nabízí toho ale víc! Další velké díky patří flavonoidům, a to za antioxidační vlastnosti. Přítomný chlorofyl se zase podílí na čistění krve, přičemž stimuluje tvorbu krvinek. Vzhledem k tomu, že petržel je močopudná, postará se vám o zdravé ledviny.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat