Prostreno.cz

Zelenina stvořená přímo pro zdraví žen

Cynara scolymus. To je botanický název pro jistý bodlák, se kterým by se měly přátelit všechny ženy světa. Co je to zač a jak souvisí s ňadry?

Ano, Cynara scolymus je artyčok neboli teplomilná a vytrvalá rostlina s nahořklou chutí, která tak trochu připomínající celer. Pěstuje se jako zelenina a současně plní i funkci rostliny okrasné. Artyčoky přitom dodávají 28 procent doporučené denní hodnoty vlákniny, což je důležité pro pravidelné vylučování.

Vláknina zároveň snižuje hladinu cukru v krvi a hladinu krevního tlaku, předchází zánětům a chrání zdraví srdce. Ve skutečnosti kontroluje hladinu lipoproteinu neboli „špatného“ cholesterolu. Dalším přínosem artyčoků z hlediska trávení je jejich vliv na žlučník. Stimulují totiž produkci a sekreci žaludečních šťáv, stejně jako žluči. A dál?

Vzhled nic moc, ale ty benefity!

Artyčoky splňují požadavek na denní příjem vitaminu C, známého také jako kyselina askorbová. Ten má antioxidační účinky, jež chrání buňky před poškozením volnými radikály (za všechny případy jmenujme například znečištěné ovzduší, jemuž jsme běžně vystaveni). Céčko také poskytuje kolagen, který pomáhá hojit rány a chrání tělo před onemocněním tak, že mu pomáhá absorbovat železo. Artyčoky se také mohou pochlubit vitaminy A a K a minerály, jako je hořčík, mangan, měď, draslík a fosfor. Jak tohle všechno souvisí se zdravím žen?

Co udělá s tělem pravidelná konzumace?

Bylo zjištěno, že výtažky z jedlých částí artyčoků mají negativní účinky na buňky rakoviny prsu. Hnutí a invaze buněk rakoviny byla prokázána jako „pozoruhodná“, což podle vědců svědčí o schopnostech artyčoků bojovat proti rakovině. Považují jej tak za zeleninu prospěšnou obzvlášť pro ženy. Ovšem určený je nejen pro ně. Další testy ukázaly, že tenhle „bodlák“ zpomaluje buněčnou aktivitu rakoviny jater, a jelikož je zásobárnou draslíku, neutralizuje účinky nadměrného příjmu sodíku, který se podílí na zvyšování krevního tlaku.

Lžíce hřejivé polévky přijde k duhu

Artyčoky proto působí jako vasodilatační činidlo zvláště užitečné pro ty, kdo užívají lék na hypertenzi. Koneckonců, i diabetici jsou povzbuzováni k tomu, aby z bodláku udělali součást svého jídelníčku. Pokud přemýšlíte, jak s artyčokem naložit, poohlédněte se třeba po receptu na lečo s artyčoky. Chutné jsou i farfalle s artyčoky si krém, který vás během podzimních dní zahřeje na srdci i na duši. A pokud se bojíte loupání a vaření artyčoků, můžete využít sterilovanou variantu.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat