Prostreno.cz

Zimní alergie vážně nejsou jen mýtus

Sezona plná chřipek a nachlazení je za rohem, stejně jako zimní alergie. Cože? Zarudlé oči nebo alergická rýma hrozí i během temné části roku? No to si pište. Proč si ani během zimy neodpočineme od klasických symptomů a co se s tím dá dělat?

Pyl, plíseň, prach. Pro ty, kdo trpí na alergie, jsou to spouštěče, jež pokoušejí imunitní systém. Alergie je v podstatě porucha imunity, která způsobuje přecitlivělost na podněty. Když je imunitní systém aktivován, imunoglobulin E (IgE), typ protilátky, signalizuje uvolňování histaminů. Histaminy, které řeknou mukózním membránám, že produkují hlen a způsobují dilatace krevních cév, jsou zase katalyzátorem zánětu, jež „vytváří“ všechno to kýchání, oteklý nos nebo podrážděné oči.

Alergie obecně jsou dnes častější než kdykoli předtím, zejména mezi dětmi – a na vině může být lidské chování. V současnosti je zvykem všechno dezinfikovat. Čistota není špatná věc, ale tato praxe výrazně snižuje imunitu člověka vůči mikrobům a jiným nečistotám. Bez rutinní expozice se imunitní systém nevyvíjí správně a stává se přecitlivělý na látky, které by se jinak registrovaly jako benigní.

Alergie mohou zesílit během zimy

Možná si myslíte, že zima je obdobím, kdy si lidé od alergií odpočinou. Nutně to pravda být nemusí. Ostatně, ohrožovat vás může i domácí prostředí. Dveře a okna jsou neustále zavřená, omezuje se ventilace. Alergeny se tak soustřeďují přímo ve vašem obýváku. A jak to vypadá venku?

Zimní alergické spouštěče se mohou objevit i venku. Některé stromy uvolňují pyl i během zimy. Ten bývá katalyzátorem výtoku z nosu nebo svědivých očí. A pro lidi, kteří jsou alergičtí na jehličnaté stromy, čerstvé jedle a dekorativní zelené věnce, které zdobí nejednu domácnost o vánočních svátcích, je konec roku vyloženě utrpením.

Symptomy alergie

Mezi nejčastější příznaky zimních alergií patří kýchání, výtok z nosu, červené oči a změny nálady. Přestože by mohlo být snadné zaměnit tyhle příznaky s nachlazením, existují klíčové rozdíly. Pokud na vás něco leze, pravděpodobně budete mít horečku, nebo se setkáte s bolestí krku, svalů a kloubů. To u alergie nehrozí.

Tipy na minimalizaci příznaků

Bez aktivního přístupu mohou alergie zasahovat do možnosti užívat si zimních měsíců. Proto je velmi důležité identifikovat spouštěče a snažit se jim vyhnout. Prvotně se zbavte plísní. (Mokrý ručník, který se po každém použití suší, může snížit jejich šíření.) Pokud vaše koupelna (nebo garáž) má větrací ventilátor, použijte jej. V případě, že máte potíže s udržováním vlhkosti, pořiďte si odvlhčovač vzduchu. A taky nějaký difuzér. Esenciální oleje, jako je tee trea nebo eukalyptus, totiž také mohou pomoci předcházet problémům.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat