Prostreno.cz

Řapíkatý celer je nízkokalorickou zdravou peckou

Ve Spojených státech řapíkatý celer kombinují s arašídovým máslem a považují jej za jednu nejvíce univerzálních druhů zeleniny. U nás v Česku se větší oblibě těší spíš celer „klasický“, nicméně to neznamená, že je „řapíkáč“ velkou neznámou. Pomalu, ale jistě si vyšlapává cestičku i k srdcím našinců. Co byste o něm měli vědět?

Je přímým potomkem divokého celeru, obsahuje slušné množství vody a vyžaduje plodnou půdu bohatou na vlhkost. To může vysvětlovat, proč byl původ této rostliny vysledován ze Švédska, na jih do Alžírska, Egypta a Asie až do Indického Kavkazu.

Celer je skvělý doplněk k tuňákům nebo vaječnému salátu. Také obohacuje zeleninové polévky, nicméně nutno dodat, že když je namočený ve vodě (v polévce), může ztratit více než třetinu živin. Chcete-li udržet co nejvíce výživných látek, zvolte úpravu v páře. Studie ukazují, že právě napařování je velmi šetrné. Po deseti minutách pobytu například v parním hrnci si řapíkatý celer zachová 83 až 99 procent antioxidantů, jimiž je nabitý.

Zdravé přínosy řapíkatého celeru

Nutriční profil? Zajímavý! Začněme však neuvěřitelně malým množstvím kalorií – pouze 16 na jeden šálek. To je jeden z důvodů, proč je řapíkatý celer tak populární zvlášť u osob v redukční dietě. Současně se může pochlubit vlákninou, která kromě jiného pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Zajímavou zprávou o této rostlině je obsah různých vitaminů a minerálů. Vitamin A, kyselina listová, draslík, mangan, měď, fosfor, hořčík, vápník, vitaminy C, K a B6, niacin či například riboflavin. To není tak úplně marně! Zmíněný celer zároveň patří k bohatým zásobárnám flavonoidů, jako je zeaxantin, lutein a betakaroten. V překladu to znamená nižší riziko zánětu a srdečních onemocnění, na druhé straně posílení imunitního systému.

Co dělat, pokud zapomínáte?

Celerové listy, které obsahují nejvíce vitaminu C, vápníku a draslíku, a také semena se spojují s těkavými oleji, jako jsou terpeny a seskviterpeny, jež mohou hrát důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Přítomné kumariny zase pomáhají ředit krev. Řapíkatý celer také předchází zácpě a zároveň od ní ulevuje. A to nejlepší na konec.

Obsahuje také apigenin, což je flavonoid, který brání růstu nádorů. Vědci z univerzity v Missouri se domnívají, že dokonce posiluje paměť a podporuje činnost pohlavních žláz. (Údajně patří mezi přírodní afrodiziaka.) Jak s ním naložit v kuchyni? Žádné tepelné úpravy nejsou potřeba. Syrový řapíkatý celer namáčejte do svého oblíbeného dipu a užívejte si jeho báječné chuti. V jednoduchosti je přece jen síla!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat