Prostreno.cz

Levné zdroje prospěšných omega mastných kyselin

Kdekdo si myslí, že omega-3 mastné kyseliny se dají získat výhradně prostřednictvím tučných ryb. Jenže pravda je někde úplně jinde! V případě, že vám „mořská strava“ nechutná, můžete vsadit i na špenát, mandle nebo sezamová semínka.

Vzhledem k tomu, že volání po zdravé stravě se v posledních letech ozývá stále hlasitěji, se hodně mluví také o omega-3 mastných kyselinách. Stále si nejste úplně jistí, co jsou vlastně zač, a k čemu je tak nutně potřebujete? Pak čtěte dál!

Zprostředkovatelé zdraví i dobré kondice

První důležitou informací je, že zmíněné kyseliny si vaše tělo bohužel nedokáže vytvořit samo, tudíž se v tomhle musíte spolehnout výhradně „sami na sebe“, respektive na potravinové zdroje, které nebudete přehlížet. Podceňovat příjem těchto živin by se nemuselo dvakrát vyplatit, neboť mají klíčový význam pro paměť i správnou činnost mozku obecně. Zároveň podstatně snižují riziko kardiovaskulárních i chronických chorob, zatímco pomáhají předcházet obezitě a snižují riziko diabetu. Odkud je ale můžete čerpat?

Pokud jste slyšeli o tom, že jedinou možností jsou tučné ryby typu tuňák, losos, halibut, sardinky nebo makrela, nevěřte tomu ani za mák. Vždyť hojné množství omega-3 mastných kyselin vám nabízí i jisté potraviny!

Mandle, svačina na předpis

Že jsou mandle tučné a způsobují nadváhu, proto je nejíte? Ano, říká se to, nicméně americká studie publikovaná v časopise zaměřeném na obezitu, prokázala pravý opak. Z jejích závěrů vyplývá, že pravidelní konzumenti mandlí mají nižší index tělesné hmotnosti, tedy alespoň ve srovnání s těmi, kteří se jim vyhýbají. Takže konec výčitkám! Kromě toho, že mandle obohacují o omega-3 mastné kyseliny, také zvyšují energetickou hladinu a díky vysokému podílu fosforu posilují kosti.

Listová zelenina. Tu si rozhodně neodpírejte

Špenát, kapusta, hlávkový salát či rukola? To máte vlastně jedno, neboť všechny tyto druhy jsou výživnou trefou do černého. Z každého sousta tak můžete „tankovat“ nejen látky, o kterých se teď bavíme, ale i poctivou dávku vlákniny a antioxidantů. Pokud vám k zelené stravě chybí patřičná motivace, možná by vás mohlo zajímat, že konzumace listové zeleniny poskytuje výhody v podobě zlepšené cirkulace krevního oběhu a rychlejší regenerace kožních buněk. Bod navíc je pak i vysoký obsah vody, což přispívá k odstraňování škodlivých toxinů.

Semínka jako parádní doplněk stravy

Chcete-li mít hladinku omega-3 mastných kyselin pod kontrolou, doporučujeme vám vsadit na vychvalovaná semínka. Ať už zvolíte chia, lněná či sezamová, všechny varianty vám dodají, co potřebujete. Kromě toho tito malí dobrodinci rovněž pomáhají regulovat hormonální nerovnováhu a zefektivňují činnost celého trávicího systému. A to není vůbec od věci!

Zdroj: www.healthonline.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat