Prostreno.cz

Mocná síla čaje z řepíku lékařského

Čaj z řepíku lékařského je bylinný čaj, který se konzumuje již po tisíce let, přesto zůstává populárním přírodním prostředkem. Proč ho mnozí tak milují? Díky němu zůstanete fit i během období chřipek!

Trvalka Agrimonia eupatoria pochází z některých mírných oblastí severní polokoule, přičemž byla a je používána pro širokou škálu léčebných aplikací v celé historii. Čaj má jedinečnou citronovou chuť a dobře se mísí s dalšími květinovými nebo citrusovými příchutěmi. Řepík lékařský jinak patří do skupiny rostlin s bohatým zdrojem flavonoidů, tříslovin a dalších silných antioxidantů, které mu dodávají mocnou sílu. Kdy se na tuhle bylinku můžete spolehnout?

Pomoc při trávení

Stimulační vlastnosti tohoto čaje optimalizují trávicí procesy, zmírňují zácpu a průjem, ale také zlepšují rovnováhu bakterií ve střevě.

Detoxikace organismu

Diuretické vlastnosti tohoto čaje vyplachují toxiny z těla. Zvyšování míry močení znamená méně toxinů, solí, tuků a vody v systému. Všechno jmenované zhoršuje napětí v ledvinách a játrech.

Prevence chronických onemocnění

V řepíkovém čaji je poměrně hodně antioxidantů, které mohou eliminovat volné radikály a snižovat riziko chronických onemocnění, včetně rakoviny, onemocnění srdce a revmatoidní artritidy. Tedy aspoň takhle to tvrdí vědci.

Zmírnění zánětu

Ursolová kyselina je jednou z účinných látek v tomto čaji spolu s dalšími sloučeninami, které mají protizánětlivý účinek. V překladu to představuje řešení zánětů, jež vedou k chronickým onemocněním.

Už žádné problémy s dýcháním

Pravidelné pití tohoto léčiva uklidňuje dýchací cesty, zmírňuje příznaky kašlání a bolesti v krku a současně odstraňuje infekce. Řepík je zkrátka a dobře nesmírně užitečný zvlášť na podzim a v zimě, kdy riziko toho, že se něčím nakazíte, stoupá.

Tento čaj však není určen výhradně ke konzumaci „za tepla“, lze jej využít i coby kloktadlo nebo studený obklad. Jinak platí, že chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, měli byste pít 2–3 šálky tohoto nápoje denně.

Nežádoucí účinky

Přes nesporné přínosy existují i některé vedlejší účinky řepíkového čaje, které je třeba vzít v úvahu. Patří sem komplikace u těhotných a kojících žen, stejně jako zácpa, poruchy krvácení, hypoglykemie a podráždění kůže.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat