Prostreno.cz

Do podzimního salátu rozhodně patří ptačinec

Pokud hledáte nový druh zeleniny, která by se hodila do vašich salátů, tak je ptačinec přesně tím, po čem pátráte. Stihnete ho ještě letos nasbírat?

Díky hustému profilu živin může být tato neobvyklá rostlina docela užitečná. Stellaria media je bylinkou, kterou lze nalézt v receptech a kulturních specialitách po celém světě. Zatímco nejde o vyloženě nejoblíbenější listový doplněk salátu, ptačinci prostřednímu nelze upřít, že má příjemnou chuť a poněkud odlišnou vegetační dobu. Tato rostlina je totiž známá jako bylinka chladné sezony. I proto si mnoho lidí myslí, že se jedná o plevel, neboť bylinka roste díky své odolnosti spíš na náhodných místech. (Ve vhodných podmínkách se jí navíc jen těžce zbavuje.)

Mezi nejdůležitější zdravotní přínosy ptačince, kterému se také říká žabinec, patří jeho schopnost léčit pokožku či gastrointestinální potíže. „Plevel“ je také užitečný při snižování hmotnosti, dále eliminuje zánět a uklidňuje respirační problémy.

Péče o kůži

Existují různé topické aplikace této byliny, které mohou zlepšit vzhled a zdraví pokožky. Ptačinec zabraňuje oxidačnímu stresu a uklidňuje problémy, jako ekzém, akné, rosacea neboli růžovka či psoriáza. Může dokonce zlepšit vzhled jizev a vrásek!

Úleva od bolesti

Ať už je ptačinec konzumován, nebo aplikován zvenčí, může se pochlubit silnými protizánětlivými sloučeninami, jež zmírňují nepříjemné pocity a bolest. To je zvláště dobré pro osoby, které trpí chronickými zánětlivými stavy – osteoartritidou nebo syndromem dráždivého tračníku.

Ztráta váhy

Mnoho lidí pije ptačincový čaj proto, že má určité diuretické a laxativní vlastnosti, jež pomáhají při ztrátě vody. Kromě toho však některé studie zjistily, že tato bylina potlačuje chuť k jídlu, čímž dále pomáhá omezovat kalorie.

Léčba dýchacích potíží

Některé z obsažených antioxidantů, konkrétně saponiny, mohou působit jako expektoranty v dýchacím systému. V překladu to znamená, že vyloučí hlen, tím zmírní zánět a umožní normální dýchání.

Urychlení hojení

Použití obvazů nebo kompresí s touto bylinkou stimuluje oběh a průtok krve. Znalci vědí, že ptačinec chrání proti infekcím a urychluje hojivý proces.

Pomoc při trávení

Vláknina, minerální látky a antioxidanty, které se v této rostlině nacházejí, zlepšují trávení, zároveň vyrovnávají bakteriální prostředí ve střevě a podporují imunitní systém (více než 50% z nich působí v gastrointestinálním systému). Takže si to shrňme. Ptačinec se používá mnoha způsoby, a to jak v kulinářských a lékařských aplikacích, ta ve formě oleje, komprese, čaje, obkladu nebo salátové zeleniny.

Mimochodem, sbírá se nať s květem. Do salátu je dobré nasbírat rostlinku, která ještě nevykvetla, salát je pak o něco chutnější. Sbírat je možné od dubna téměř až do zimních měsíců. Přes zimu je možné ptačinec pěstovat ve skleníku.

Zdroj: www.veggielife.com, www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat