Prostreno.cz

Prášek z červené řepy zajistí optimální tlak

Konzumace prášku z červené řepy patří k jednoduchým a účinným způsobům, jak zvýšit celkový příjem živin a podpořit řadu působivých zdravotních účinků. Už jste ho zkusili? Připravte si svůj vlastní a mějte po ruce afrodiziakum i posilovač sportovního výkonu!

Že není nad čerstvou řepu? Co vás nemá! Prášek z ní obsahuje mnoho cenných látek. (Tato kořenová zelenina je typicky červená nebo fialová, takže i prášek má stejný výrazný odstín.) Mimochodem, právě on je bohatým zdrojem živin, včetně vysokého obsahu antioxidantů, železa, draslíku, vápníku, mědi, manganu, selenu a fosforu, stejně jako vitaminů E, A, C, K, Dále tento prášek nabízí bioflavonoidy spolu s mnoha esenciálními aminokyselinami. Co se týče kalorií, řepný prášek obsahuje pouze 10 kalorií na lžičku. Proč byste jej měli konzumovat?

Optimální krevní tlak

Vysoká hladina draslíku a dalších minerálů znamená, že tento prášek může snížit krevní tlak a chránit kardiovaskulární zdraví, protože draslík je vazodilatační látka. Snížením napětí na srdci pak v konečném důsledku dochází k eliminaci rizika aterosklerózy a mrtvice!

Možný afrodiziakální účinek

Během celé historie lidstva byla červená řepa známá pro podporu mužnosti, vytrvalosti a síly. Někteří lidé ji ještě dnes používají jako afrodiziakum, i když nutno říct, že se tento efekt nikdy vědecky nepotvrdil.

Prevence proti poruchám nervové trubice

Prášek z červené řepy vyniká vysokým obsahem kyseliny listové, jejíž nedostatek je spojen s defekty neurální trubice u kojenců. Proto se těhotným ženám doporučuje, aby zvýšily příjem tohoto ve vodě rozpustného vitaminu ze skupiny B-komplexu.

Lepší atletický výkon

Díky husté koncentraci minerálů, vitaminů, aminokyselin a antioxidantů může tento prášek poskytnout sportovcům před a po tréninku velkou podporu. Ne nadarmo si mnozí atleti a fandové sportu pochvalují zlepšení vytrvalosti.

Kontrola krve

Navzdory tomu, že cukrová řepa je mírně sladká, prokázala schopnost řídit a regulovat hladinu glukózy v krvi a hladinu inzulínu v těle. Když se prášek z červené řepy správné užívá (asi tak jedna až dvě polévkové lžíce denně), je v tomto směru k užitku.

Navíc platí, že i když může být použití prášku v receptech trochu složité, ve skutečnosti se o žádnou komplikaci nejedná. Lze jej využít do polévek, omáček i smoothies. Pamatujte však, že již pouhá jedna lžička prášku změní barvu pokrmů. A propos, leckdo ho přidává i do různých směsí koření. Tak co, zkusíte ho?

Umyjte 34 zralé řepy a nakrájejte je na tenké plátky. Ty následně dejte do sušičky na ovoce nebo trouby. Poté plátky rozdrobte na jemný prášek a skladujte v nádobě mimo vlhkost, teplo a světlo.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8565237/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat