Prostreno.cz

Papája udrží vaše srdce v kondici

Honí vás mlsná? Potěšte své chuťové buňky papájou. Tahle zdravá dobrota posílí imunitu, prospěje očím, zreguluje krevní tlak a poskytne ochranu před rakovinou. Také funguje jako léčitel zánětů!

Zastesklo se vám při pohledu z okna po létě? „Nalaďte“ si jeho atmosféru u vás doma i v sychravém počasí! Třeba tím, že si pochutnáte na papáje. Některé prameny uvádějí, že tento sladký plod nazýval ovocem andělů i mořeplavec Kryštof Kolumbus. Odborníci sice tak poetičtí nejsou, nicméně jeho famózní výhody rozhodně nepopírají – ba naopak. Jaké benefity tahle exotika nabízí?

Zesílená ochrana před rakovinou

Tropický „dáreček“ se může pochlubit skutečně vysokým podílem cenných antioxidantů, které neutralizují účinky škodlivých volných radikálů, přičemž posilují imunitní systém. Tím dle názoru lékařů významně přispívají k prevenci rakoviny, a to zejména tlustého střeva, prsu, plic a prostaty. Vidíte, tohle občerstvení je vyloženě na předpis!

Bystrý zrak a ostré vidění

Že jen mrkev je dobrá na oči? Ačkoli nám právě tohle babičky vtloukaly do hlavy již od dětství, pravda je trochu někde jinde. Zrakovému orgánu nesmírně prospívá všechno, co obsahuje vitamin A i vzácné živiny, jako je lutein a zeaxantin. A papája taková „kritéria“ do puntíku splňuje! Závěry četných vědeckých studií se shodují, že kombinace zmíněných látek podstatě snižuje riziko rozvoje makulární degenerace, což je onemocnění, které může skončit i úplnou slepotou.

Srdce, co je v kondici

Andělské ovoce „dohlédne“ i na váš kardiovaskulární systém. Je tomu tak proto, že v něm naleznete poměrně dost draslíku. O tomto minerálu je známo, že pomáhá normalizovat hladinu krevního tlaku, čímž omezuje pravděpodobnost srdečních chorob. Ovšem pozor, draslík zároveň povzbuzuje peristaltiku střev a ovlivňuje aktivitu svalů, takže se hodí i jinak.

Lahodná léčba zánětů

Silné protizánětlivé působení papáji se může podílet na léčbě astmatu, artritidy a dalších patálií zánětlivého původu. Přítomné enzymy, zejména tedy papain a chymopapain, jsou účinnými pomocníky při tlumení otoků i palčivých bolestí kloubů, které jednoho dokáží pěkně potrápit. Tedy alespoň k takovému názoru došli na základě vlastní studie pákistánští lékaři působící na Univerzitě Karachi.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat