Prostreno.cz

Oblafněte otravnou podzimní únavu

Už jste zase „utahaní“ až hanba? Doporučujeme nejprve se pořádně napít vody a potom vyrazit na procházku. Když si po příchodu domů dopřejete svačinku v podobě jogurtu, lněných semínek, avokáda nebo jablka, energie budete mít doslova na rozdávání!

Podzim je kouzelné roční období, nicméně není třeba nijak zastírat, že spousta lidí s ním má „problém“. Klimatické změny, razantní úbytek slunečních paprsků, změna času i krátké dny mají negativní dopad na psychiku, přičemž nejednoho jedince okrádají o dobrou náladu i elán. I vy se teď stále častěji cítíte vyčerpaní? Známe opatření, která vám spolehlivě dobijí baterky! Čím můžete začít?

Dejte si čistou vodu. Jako vážně!

I když jste za svůj život slyšeli nesčetněkrát, že pitný režim je pro zachování zdraví nadmíru důležitý, příliš k srdci si to neberete? Chyba takřka kardinální. Je prokázáno, že častou příčinou únavy je právě nedostatek tekutin a s tím spojená dehydratace. Proto mějte láhev s vodou vždy po ruce, a čím studenější bude, tím skutečně lépe. Závěry jisté americké studie totiž naznačují, že ledové nápoje fungují jako okamžitá vzpruha. Tak ať ani ta pomyslná kapka nepřijde nazmar!

Neseďte doma, ale vyrazte na čerstvý vzduch

Ačkoli chápeme, že jediné, na co máte momentálně náladu, je gauč, teplá deka a televize, „špacír“ venku byste měli alespoň zvážit. Důvod? Jeden hodně pádný máte tady…

„Když jste unavení, je i kratší procházka venku ten nejlepší nápad. Vystavíte se tak přirozenému dennímu světlu, které řídí vaše cirkadiánní rytmy, tudíž potlačíte produkci melatoninu. To je hormon spojovaný s nutkáním ke spánku,“ nešetří chválou na „provětrání“ se ředitelka amerického centra spánkové medicíny Sonia Ancoli-Izrael. Jako bod navíc se dá považovat i to, že pohybem spálíte nějaké ty kalorie – a zatočíte se splíny.

Dopřejte si vhodnou svačinku

I to, co jíte, do značné míry ovlivňuje vaši energetickou hladinu. Odborníci za perfektní „potravinové nakopávače“ považují třeba mléčné výrobky. Ty totiž obsahují vysoký podíl pomalu stravitelných bílkovin, které budou udržovat váš metabolismus ve stavu nejvyšší pohotovosti, což se projeví i „výrobou“ paliva potřebného k provozu. Nic nezkazíte ani jablkem jakožto zdrojem přírodních cukrů, jež malátnosti zatnou tipec. Vyplatí se však vsadit i na avokádo, tučné ryby, lněná semínka, mandle, ořechy či pistácie. Na nohy vás podle expertů postaví také vajíčko, špetka kurkumy nebo tmavá čokoláda. Je jen na vás, jaký doping zvolíte…

Zdroj: www.howtodoit.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat