Prostreno.cz

Špatné návyky oslabující vaše kosti

Na pravidelnou fyzickou aktivitu vás ani trochu neužije? Patříte do kategorie kuřáků a ke všemu poměrně dost solíte? Měli byste vědět, že přesně takhle dáváte svým kostem pěkně na frak. A to se co nevidět projeví…

Zima už je na spadnutí, a to znamená jediné. Již brzy se chodníky vlivem námrazy promění v ledovou past, takže i jedno uklouznutí může mít fatální následky. Nechcete riziko už tak nebezpečných zlomenin ještě zvyšovat? Pak se zbavte škodlivých návyků, jež kosti zbytečně oslabují a činí je náchylnější ke zranění. O kterých přesně je řeč?

Cigarety? S těmi je třeba se rozloučit

Všichni víme, že kouření si ze zdravím moc „netyká“. Jenže pozor, náklonnost k nikotinu neodskáčou jenom plíce, jak si kdekdo mylně myslí. Cigaretový kouř obsahuje více než čtyři tisíce chemických látek, které se krevním transportem snadno dostanou do celého těla i všech orgánů. Ďábelská směs těchto vdechovaných škodlivin kromě jiného negativně ovlivňuje i produkci hormonů, se kterou úzce souvisí tvorba kostních buněk. Asi není těžké uhodnout, že tohle se neobejde bez následků.

Ani nadměrná spotřeba soli ničemu neprospěje

Že sůl je nad zlato? S tím odborníci souhlasí pouze v případě, že se to s ní nepřehání. Jen tak ze zvědavosti, víte, jaká je denní doporučovaná dávka tohoto ochucovadla? Světová zdravotnická organizace (WHO) za optimální „příděl“ považuje méně než pět gramů. Pokud tento limit dlouhodobě překračujete, riskujete nejen vysoký tlak a poruchy ledvin, ale i osteoporózu. Lékaři totiž na základě četných studií došli k názoru, že velké množství konzumovaného sodíku způsobuje odvápnění kostí.

Sedavý způsob života? To je zlo

Absence jakéhokoli pravidelného pohybu je dle specialistů přímá cesta k nadváze, zvýšenému cholesterolu i kardiovaskulárním chorobám. Ovšem pozor, to prý zdaleka nejsou jediné „vedlejší účinky“ lenosti! Sedavý způsob existence vede i k úbytku kostní hmoty, což vzniku zmíněné osteoporózy poskytuje ty nejlepší možné podmínky. Nutno podotknout, že kromě náchylnosti ke zlomeninám můžete čelit i chronickým bolestem kloubů, jež se rozhodně nedají považovat za nic příjemného. Vážněte nechcete vyrazit alespoň na delší procházku?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat