Prostreno.cz

Potraviny pro zdraví a krásu. Vsaďte na vajíčka, olivy a lososa

Pokud toužíte vypadat a cítit se mladistvě, je správná péče o pleť pouze jedním krůčkem k úspěchu. Velký vliv má právě to, co jíte, nespoléhejte se jen na drahé kosmetické přípravky, ale projezte se do krásy. I vaše pokožka potřebuje ty správné živiny.

Dobře vyživená pokožka vypadá mladší a stárne pomaleji. Vitaminy, minerály a další výživné látky umožňují pokožce lépe se bránit agresivním vlivům a bojovat proti stárnutí. Proto je důležitá vyvážená strava s dostatečným obsahem zeleniny a ovoce. Správné stravování zlepšuje kvalitu pleti, rozjasňuje ji, zpomaluje vznik vrásek a celkově bojuje proti nedokonalostem.

Vajíčka

Vajíčka jsou významným zdrojem koenzymu Q10 a čím více ho máte, tím lépe se vám podaří udržet pleť pružnou, hydratovanou a mladistvou. Vajíčka také obsahují velké množství lecitinu, což je jeden ze základních stavebních kamenů buněčných stěn, čím vyšší je jeho úroveň, tím odolnější budou vaše buňky proti stárnutí.

Olivy a olivový olej

Díky kyselině olejové, která je součástí oliv a panenského olivového oleje, pleťové buňky nabývají objem a drobné vrásky pomalu mizí. Pleť bude navíc hebká. Takže olivám a olivovému oleji se rozhodně nevyhýbejte, přínosné jsou také pro naše vlasy.

Losos

Ryby a mořské plody jsou všeobecně velmi zdravé. A právě losos je skvělým zdrojem vitaminu B6, hořčíku, omega-3 mastných kyselin a DMAE (dimetylaminoetanolu). Ten patří k tzv. „hormonům mládí" a pomáhá předcházet ochabování pleti tím, že stimuluje nervové funkce, aktivuje kožní svaly ke stahování a zpevňování, brání rozpadu buněk, stimuluje tvorbu kolagenu a zlepšuje tón pleti, ta je pak pevnější a mladistvější.

Mrkev

Mrkev není dobrá jen pro naše oči, tuto zeleninu ocení i vaše pleť. Nejenže mrkev zabraňuje stárnutí, ona také napomáhá napravovat již vzniklé škody, neboť obsažený betakaroten se umí proměnit na retinol, součást vitaminu A, která účinně působí proti stárnutí. Betakaroten se také hromadí pod pokožkou, a tím dodává pokožce zdravou barvu a zvyšuje přirozený ochranný faktor.

Červené hrozny

Červené hrozny patří k potravinám s vysokým počtem jednotek na stupnici ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), která měří schopnost potravin pohlcovat volné radikály. Hrozny dále obsahují velké množství polyfenolů, draslíku a resveratrolu, což je také silný antioxidant, který zpomaluje proces stárnutí buněk. Největší množství resveratrolu je v jadérkách a stopkách hroznů. Vaši běžnou péči o pleť, tak můžete obohatit i o olej z hroznových jadérek.

Kustovnice čínská neboli goji

Ke procesu stárnutí pleti dochází tak, že čím více vody kožní buňka zadržuje, tím mladistvěji pleť vypadá a tím odolnější je proti stárnutí. Aby se voda udržela uvnitř buňky, potřebuje nepropustnou buněčnou membránu. A právě plody kustovnice čínské jsou jediné, které obsahují všechny esenciální tuky, aminokyseliny a antioxidanty, které jsou klíčové pro výživu buněčné stěny.

Zelený čaj

Zelený čaj je známým antioxidantem. Zelený čaj umí prodloužit životnost buněk, které se dostanou na povrch pleti, a ta si tak lépe udrží svůj mladistvý a svěží vzhled. Zelený čaj také prokázal svou schopnost ochránit pleť před škodlivými účinky UV záření a kolagenová vlákna před volnými radikály. Zelený čaj je také velmi vyhledávaný pro topickou aplikaci.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat