Prostreno.cz

Podzimní hubnutí s všudypřítomnou dýní

Podzim je v plném proudu a s ním i čas dýní! Z této lahodné zeleniny v kuchyni vykouzlíte spoustu skvělých jídel, která jsou navíc báječná i pro štíhlou linii. Užívejte si tento čas a vyrazte na trh pro oranžový poklad!

Ač jsou dýně populární hlavně jako dekorace na Halloween, neměli byste zapomínat na jejich kuchyňské využití. Byla by to totiž velká škoda. Dýně je velmi oblíbená zvlášť v indické kuchyni, zabydlela se však i v jiných částech světa. Využít se dají její semena, olej ze semen nebo dužina. Speciálně ta se hojně přidává do buchet, koláčů, těstovin či polévek, setkat se však můžete i s dýňovým latté. A co víc, zmíněná zelenina je také ideálním parťákem při hubnutí, obsahuje totiž spoustu vody a vlákniny.

Hubneme s dýněmi

Pokud už jste se rozhodli shodit nějaká ta přebytečná kila, určitě dýni zařaďte do svého jídelníčku. Patří totiž do skupiny potravin, které mají nízký počet kalorií, a přitom skvěle zasytí. Na 100 gramů syrové dýně připadá pouze 26 kalorií.

Dýně se pyšní i vysokým obsahem vlákniny, což je látka, která s hubnutím výrazně pomáhá. Nutno podotknout, že také pozitivně ovlivňuje peristaltiku střev, prospívá trávení a čistí střeva. Dýňové speciality se hodí konzumovat i bezprostředně po tréninku. Oranžový zázrak se totiž pyšní slušným množstvím draslíku, který je velkým pomocníkem při rekonvalescenci namáhaných svalů během posilování.

Na podzim v plné síle

Je nutné si uvědomit, že hubnutí vyžaduje perfektní zdravotní stav. Pokud vás postihne byť jen podzimní viróza, vaše snažení může přijít vniveč. Proto dbejte na svůj imunitní systém, který se dá mimo jiné podpořit i konzumací dýně, a to díky přítomnosti vitaminu C a beta-karotenu.

Říká se, že vše je v hlavě, a to platí i o hubnutí. Stres a špatná nálada mohou cestu k vysněné postavě zhatit více, než pytlík chipsů k večeři. Dýně obsahuje tryptofan, aminokyselinu, která je považována za přírodní posilovač nálady. I tohle zní velmi pozitivně!

Dýně pro štíhlou postavu

To, že je dýně výbornou zeleninou, která by vám v dietním jídelníčku neměla chybět, už víte. Dalším důležitým aspektem je její příprava. Určitě nezhubnete, pokud si po obědě dopřejete například dýňový koláč nebo jiné sladké pečivo, ve kterém se ukrývá mnoho přidaného cukru.

Uvařte si například oblíbenou dýňovou polévku, do které můžete přidat i mrkev nebo červenou čočku. Vyzkoušejte také dýňový hummus smíchaný s cizrnou. Pečenou dýni přidávejte do salátů, nebo si udělejte placičky v troubě.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat