Prostreno.cz

Soda jako spojenec při pálení žáhy

Pálení žáhy občas potrápí snad každého. Pokud už vás tento nepříjemný pocit zastihne, většinou čekáte, než také sám odejde. Nebo ne? Máme pro vás tipy, které tohoto neduhu zbavují, a to v pohodlí domova!

Nepříjemný pocit horka, který vychází z hrudi směrem nahoru do hrdla, se často dostavuje ve vlnách. Způsobuje ho navrácený žaludeční obsah, jež putuje přes jícnový svěrač až do jícnu. Nepříjemné pocity tedy vznikají jako důsledek dráždění sliznice jícnu kyselou žaludeční šťávou. Těmto nežádoucím stavům bychom se měli snažit předcházet správnou životosprávou. Nicméně pokud už se pálení žáhy dostaví, můžete s ním bojovat pomocí zaručených triků – v pohodlí domova.

Zákeřné spouštěče

Pálení žáhy nepředstavuje vážný zdravotní problém, každopádně se jedná o velmi nepříjemnou záležitost. Je důležité identifikovat spouštěče a vyhýbat se potravinám, které způsobují nadměrnou tvorbu kyselin v žaludku. Pokud už jste náchylní k pálení žáhy, měli byste omezit například tučná jídla, česnek, cibuli, rajčata, citrusové plody, čokoládu, kofein, alkohol a kořeněná jídla. Rizikovým faktorem je také užívání léků, kouření nebo obezita. Co zabírá?

Rady a tipy pro zmírnění pálení žáhy

Noste volné oblečení. Pálení žáhy se objeví, když se obsah žaludku vrací zpět do jícnu. Pokud nosíte obepnuté oblečení, můžete si zbytečně způsobovat tlak na žaludek.

Po jídle procházka

Pokud jste zvyklí se po jídle natáhnout, pravděpodobně se vám pálení žáhy nevyhne. Po jídle je vždy lepší lehký pohyb, malá procházka. Bude-li tělo ve vzpřímené poloze, může lépe odvrátit případné problémy.

Zázračná soda

Soda je oblíbená pro své všestranné využití v domácnosti. Pro zmírnění těchto zažívacích problémů rozmíchejte lžičku sody ve sklenici vody a vypijte. Sice to není nejchutnější nápoj, ale soda umí neutralizovat kyseliny ve vašem žaludku.

Žvýkačka nejen pro svěží dech

Žvýkání zvyšuje tok slin v ústech a ten může pomoci uklidnit kyseliny v podrážděném jícnu i žaludku. Vyhýbejte se však ochuceným a sladkým žvýkačkám.

Změňte jídelníček

Neexistuje žádný zázračný lék na pálení žáhy, velkou pomocí je však úprava jídelníčku a zaměření se na nízkotučnou stravu bohatou na bílkoviny.

Zařaďte do denního příjmu zeleninu, luštěniny, brokolici, okurky, chřest, květák, listovou zeleninu a ovoce. Vynechte citrusy, konzumujte například meloun, banány, jablka a hrušky. Z masa si dopřejte krůtí, kuřecí nebo rybu.

Vhodnou volbou jsou také vejce. Mají vysoký obsah bílkovin. Ke snídani si dopřejte ovesné vločky, poskytují vynikající zdroj vlákniny a pomáhají při vstřebávání žaludeční kyseliny. Vyzkoušet můžete také čaj ze zázvoru.

Zdroj: www.firstaid.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat