Prostreno.cz

Za bolavá záda mohou špatné návyky

Bolest zad je jedním z nejčastějších důvodů návštěvy lékaře. Věděli jste, že si za ni často můžete sami? Přinášíme přehled špatných návyků, které mohou za nepříjemné stavy zad. Zbavte se jich!

Špatný životní styl, sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu a mnoho dalšího může za to, že vás bolí záda. V dnešní době již není výjimkou, že tímto neduhem trpí už i školní děti. Často za touto bolestí stojí způsob života a špatné návyky. Nezatěžujte organismus polykáním pilulek a raději se zaměřte na příčinu.

Sedíte příliš dlouho na kancelářské židli

Často máte před sebou hromadu práce a zdraví vaší páteře je poslední věc, na kterou myslíte. A tak sedíte dlouhé hodiny v nesprávném sedu a vaše záda trpí. Zjistěte, jak má vypadat správné sezení u počítače. Pořiďte si kvalitní kancelářskou židli a obrazovku počítače mějte vždy v úrovni očí. Lokty by zase měly být v úhlu 90 stupňů k tělu. Nezapomínejte ani na pravidelné pauzy, kdy ze židle vstanete a protáhnete se.

Trávíte příliš času za volantem

Dalším místem, kdy záda dostávají zabrat, je auto. Pokud denně strávíte řízením v průměru jednu hodinu, dělá to za rok neuvěřitelných 240 hodin. Při sezení v autě má tělo tendenci zaujmout pohodlnou polohu, takže mnozí za volantem skoro leží a hrbí se. Dejte si na to pozor a nastavte své sedadlo tak, aby vaše záda byla rovná. Použít můžete i bederní polštářek.

Nosíte těžká břemena

Pokud chodíte z nákupu s těžkými taškami, nebo často přenášíte objemná zavazadla, vaše záda trpí. Důvodem bývá nerovnoměrné rozložení zátěže i špatná technika, kterou zavazadlo nosíte. Horní limit pro nošení věcí by neměl překračovat 10 % tělesné hmotnosti člověka, takže z tašky odstraňte vše, co akutně nepotřebujete. Také ji nenoste jen na jednom rameni, ruce střídejte. V ideálním případě používejte batoh nebo tašku na kolečkách.

Myslíte si, že zdravá záda nepotřebují cvičení

Pokud úplně zanedbáváte cvičení a pohyb, zádové a břišní svalstvo budete mít nejspíše velmi oslabené. Zařaďte cvičení do denního režimu, a to alespoň dvakrát týdně! Na zdravá záda se zaměřuje například jóga. Běžně můžete navštívit lekce, které se specializují právě na cviky, které uleví vaší páteři. Po dni stráveném u počítače je hodina jógy ideálním závěrem dne.

Přeceňujete své síly v posilovně

Pokud rádi zvedáte těžké váhy v posilovně, může se stát, že místo dobré nálady budete odcházet s bolestmi zad. Budování svalové hmoty má svá pravidla. Hlavní je nikam nespěchat. Nezvedejte závaží, pokud už jste unaveni. Cviky provádějte nejlépe pod dohledem trenéra, navíc ve správné poloze. Nepřeceňujte své síly, nevyplatí se to.

Spíte na nekvalitní matraci

Spánkem stráví člověk až třetinu svého života. Kvalitní matrace by měla být oporou pro celou páteř, nesmí být ani příliš tvrdá a ani měkká. Věnujte dostatečnou pozornost koupi nového kousku, zde se opravdu nevyplatí šetřit.

Nosíte „kramfleky

Nošením bot na vysokém podpatku netrpí jen vaše páteř, ale také boky, kotníky a kolena. Svaly jsou po celou dobu chůze napjaté, neboť se snaží udržet rovnováhu. Také se mění držení celého těla a dolní část zad je tlačena nepřirozeně dopředu. Nošení podpatků je krásná módní záležitost, ale aby vás nebolela záda, zkuste je občas vynechat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat