Prostreno.cz

Blahodárné účinky meditace na vaše unavené tělo

Meditace není nijak limitována věkem ani váhou, nic k ní nepotřebujete, zabere jen pár minut denně a nic nestojí! Tento zázračný všelék pomůže utřídit myšlenky, zlepšit sebevědomí, vyrovnat se se stresem a zajistit lepší spánek. Začněte ještě dnes!

Meditace je cesta k ovládání myšlenek a těla. Čím klidnější máte mysl, tím více dokážete vnímat svoje nitro. To má velmi pozitivní účinky na tělo i duši. Pod meditací si často lidé představují mnichy v klášterech, kteří celý týdny tráví „sledováním ničeho“. To ale není tak docela přesný obraz. Meditovat může úplně každý v pohodlí svého domova, a to i jen na pár minut denně. Pokud s touto praxí začnete, můžete se těšit na následující výhody.

Snížení stresu

Strašák moderní doby a původce mnoha nemocí? Stres. Meditace je velmi účinný nástroj, jak toto negativní napětí ze svého života odbourat.

Zlepšení emocionálního zdraví

Výzkumy prokázaly, že meditování krotí depresivní stavy a má velmi pozitivní vliv na vnímání sebe sama. Pokud se vám díky zklidnění mysli i těla podaří zbavit se stresu a úzkosti, zlepšíte svoji náladu a vaše duševní zdraví jen pokvete.

Odbourání úzkosti

Existuje množství důkazů, které dokládají, že meditace snižuje příznaky spojené s úzkostnými poruchami, jako jsou sociální úzkost, záchvaty paniky, obsesivně-kompulzivní chování, paranoidní myšlenky nebo fobie.

Léčba bolesti a klidnější spaní

Meditační cvičení také může zmírnit chronickou bolest a zlepšit spánek. Hluboké relaxační techniky prováděné během dne se odráží na kvalitě spánku v noci. Nezapomeňte, že produktivní den dělá kvalitní spánek.

Začněte ještě dnes!

Možná teď tápete v tom, jak vlastně začít. Inspiraci najdete se v odborné literatuře či na internetu, lze také navštívit odborný kurz. Vždy však můžete zkusit úplný základ.

Najděte si klidné místo, kde vás nebude následujících 20 minut nikdo rušit. Pohodlně se usaďte. (Nohy by měly ležet rovně na podlaze, a to vedle sebe, nikoli přes sebe.) Zavřete oči a relaxujte. Přirozeně dýchejte. Nyní zaměřte pozornost pouze na dech. Hrudník, žebra, ramena a břicho se pohybují s každým nádechem. V tuto chvíli bude mít vaše mysl tendenci utíkat a vracet se k jiným myšlenkám, vy ji ale zkuste vždy přivést zpět k soustředění. To se dělá tak, že opětovně začnete sledovat pouze svůj dech.

Nezapomeňte, že cílem meditace není nepřítomnost myšlenek, ale jejich jemné utlačení stranou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat