Prostreno.cz

Stravovací návyky je třeba v pokročilém věku změnit

Zůstat co nejdéle aktivní a nezávislý na druhých? To je přání snad každého seniora. Dobrou zprávou je, že je to možné. S pevným zdravím jde ruku v ruce i kvalitní a vyvážená strava. Na co si dát v pokročilém věku pozor? Takhle se mění jídelníček!

Obzvlášť v pokročilém věku je nutné dbát na zdravé stravování. Tělo se postupem času mění a potřebuje dostatek kvalitních živin. Dokonce víc než kdy jindy. Důležité je zůstávat aktivní a udržovat si také správnou hmotnost. To může být s přibývajícími léty těžké, jelikož rok od roku se metabolismus zpomaluje. Tělo už proto nepotřebuje tolik kalorií. Znáte to na vlastní kůži? Pak jistě víte, že stárnutí je přirozený proces, a pokud chcete zůstat fit, měli byste mu podřít životní styl i jídelníček. Co dělat?

Línější metabolismus

To, že se váš metabolismus s přibývajícím věkem zpomaluje, je přirozený jev. Tělo v rámci této změny nespálí již tolik kalorií, jako tomu bylo donedávna. Jestli si chcete udržet zdravou hmotnost, měli byste jíst o něco méně, tedy zařadit mnohem menší porce, ideálně pětkrát až šestkrát denně.

Není to jen o jídle

S tím jak člověk stárne, slábne i jeho imunitní systém. Toto oslabení pak způsobuje různé další nemoci, jako je například diabetes, kardiovaskulární onemocnění, osteoporóza a další. Tyto choroby zcela zastavit nemůžete, ale jejich nástup zbrzdíte tak, že do jídelníčku zařadíte jídla bohatá na vitaminy a další tělu prospěšné látky. (Za tip považujete některé produkty označené jako „superpotraviny“.)

Problémy se zuby

Starší lidé se také často potýkají s problémem spojeným se zuby. Ať už se jedná o právě probíhající stav výměny zubů, nebo již usazené protézy, je někdy těžké určitá jídla správně rozžvýkat. Zbytečně se netrapte a do jídelníčku zařaďte potraviny, které lze snadno jíst.

Negativní emoce ovlivňující kvalitu života

Osamělí lidé někdy mohou upadat do stavů smutku a deprese. V tuto dobu často ztrácejí zájem o jídlo. V některých případech mohou emocionální problémy způsobit opak, a to přejídání. Ani jeden z uvedených příkladů není dobrý! V případě nějakého trápení se poraďte s rodinou, přítelem nebo terapeutem.

Změna chuti k jídlu. No a?

Například pod vlivem léků, které užíváte, se mohou výrazně změnit i chuťové buňky. Neklesejte na mysli a využijte toho, vyzkoušejte i nové věci, které vám dříve nechutnaly.

Tipy pro zdravé stravování seniorů

  • Kvůli zpomalenému metabolismu můžete častěji trpět zácpou a dalšími zažívacími problémy. Snažte se dodat tělu dostatečný přísun vlákniny!
  • Zásobujte organismus živinami, jako je draslík, vápník, vitamin D, vitamin B 12 a další.
  • Místo soli a umělých dochucovadel si pohrajte s chutí bylinek a jiných koření.
  • Nezapomínejte na čerstvou zeleninu a ovoce. Jezte ho denně!
  • Pijte mléko, a to alespoň skleničku denně.
  • Místo sladkých nápojů si dejte vodu s citronem.
  • Konzumujte potraviny s vitaminem B12, například jogurt, sójové mléko, mořské plody a další.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat