Prostreno.cz

Mýty o vysokém cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu v krvi, to je diagnóza, kterou v dnešní době slýchá mnoho lidí. A tak není divu, že se i v této oblasti vyrojila celá řada nejrůznějších mýtů. Odhalte s námi ty nejrozšířenější.

Mýtus č. 1: Člověk by si měl začít hlídat cholesterol po čtyřicítce.

Pravda: Po čtyřicítce už může být pozdě. Pokud tak váš lékař ještě neučinil, měl by hladinu cholesterolu ve vaší krvi zjišťovat již poté, co dovršíte 20 let věku. Znát byste měli svou hladinu triglyceridů (jednoduché tuky, jejichž zvýšená hladina znamená riziko pro cévy, ale také játra nebo slinivku břišní), LDL cholesterolu (zlý cholesterol) a HDL cholesterolu (hodný cholesterol, dokáže čistit stěny cév od zlého cholesterolu), tak abyste mohli včas upravit svůj životní styl.

Mýtus č. 2: Děti nemají vysoký cholesterol.

Pravda: Hloupost, naprosto každý a v jakémkoli věku může trpět vysokou hladinou cholesterolu. Náchylnější jsou k tomuto problému děti, jež mají problém s nadváhou či obezitou, špatnými stravovacími návyky a nedostatkem pohybu.

Mýtus č. 3: Štíhlí lidé vysokým cholesterolem netrpí.

Pravda: Samozřejmě, že trpí, i když je u nich pravděpodobnost o něco nižší než u lidí s nadváhou. Hladina cholesterolu totiž závisí především na způsobu života, genetických faktorech apod. Takže pokud se uklidňujete tím, že nosíte velikost 38, a tudíž nepotřebujete testy na hladinu cholesterolu, měli byste svůj postoj přehodnotit.

Mýtus č. 4: Aby se cholesterol snížil, nesmím tuky.

Pravda: Pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, je pravdou, že na tuky si musíte dávat pozor. Ale rozhodně není žádoucí, abyste se „odstřihli“ od všech! Zdravé tuky, jež jsou obsaženy např. v rybách, olivovém oleji či oříšcích si rozhodně dopřát můžete. Dokonce byste i měli, jelikož mohou hladinu cholesterolu snižovat.

Mýtus č. 5: Nic mi není, tak nemám problémy s cholesterolem.

Pravda: Nesmysl. Vysoká hladina cholesterolu se může projevit až s mnohaletým zpožděním v podobě závažné kardiovaskulární choroby. To, že nemáte žádné příznaky dnes, neznamená, že nemáte vysokou hladinu cholesterolu.

Mýtus č. 6: Když beru léky na snížení hladiny cholesterolu, už zase můžu jíst, co chci.

Pravda: Velmi pomýlená představa. Léky nejsou žádným protijedem nezdravé stravy! Léčiva mají za úkol pomoci vám snížit hladinu cholesterolu, především pokud se to nepodařilo úpravám jídelníčku a životního stylu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat