Prostreno.cz

Nepřeberné množství zdraví prospěšných oříšků

Ořechy jsou od nepaměti součástí lidské stravy, naši předci zkrátka věděli, co je dobré, a hlavně velmi zdraví prospěšné. Sice můžete namítat, že mají vysoký obsah tuků, ale pozor, většinu těch kvalitních. Ořechy přispívají například ke snížení cholesterolu, k redukci hmotnosti, podporují zdravé srdce, posilují imunitu a zvládnou i mnohem více. Mlsejte zdravě a bez výčitek. Jaký druh oříšku si vyberete vy?

Ořechy jsou skvělým obohacením běžných receptů, ale stejně tak dobře je můžete chroupat večer u televize, nebo je využít jako zdravou svačinku během dne. I když většinu klíčových složek mají ořechy dosti podobnou, přesto se mírně liší. Vyberte si ten správný druh.

Lískové ořechy

Oblíbené „lískáče“ jsou mimořádně bohaté na nenasycené mastné kyseliny, obsahují velký podíl bílkovin (20 %), vitamin B1 a B2 (více než vlašské ořechy) a vitamin C (3050 mg na 100 g). Z minerálních látek vynikají obsahem železa, vápníku, draslíku a fosforu.

Lískové ořechy jsou skvělé na zlepšení paměti a podporují koncentraci. Dále posílí kosti a srdce, přispívají ke snížení špatného LDL cholesterolu. Strouhané lískové oříšky smíchané s medem se doporučují při léčbě kašle.

Vlašské ořechy

Jádra vlašských ořechů mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují mnoho minerálních látek, jako například vápník, fosfor a železo, ze stopových prvků jód a měď. Díky nízkému obsahu sodíku jsou vhodné pro lidi trpící onemocnění ledvin, dnou a problémy s krevním oběhem.

Vlašské ořechy příznivě ovlivňují stresové hladiny, posílí zdraví srdce a přispívají ke snížení rizika diabetu.

Kešu ořechy

Kešu jsou velmi oblíbené díky své lahodné chuti. Jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, vitaminy B1 a B2, vitamin E a obsahují mnoho hořčíku. Kešu příznivě ovlivňují hladiny cholesterolu, podporují tvorbu červených krvinek a posilují imunitu.

Arašídy

Burské oříšky neboli arašídy mají mimořádně vysoký obsah bílkovin, mnoho vitamínu B1, B2 a vitaminu C. Obsahují také poměrně vzácnou látku resveratrol. Arašídy jsou vynikající na nervovou soustavu, podporují krvetvorbu a preventivně působí proti onemocnění srdce. Pozor si, ale dejte na množství tuků, stačí opravdu jen jedna hrst nejlépe neochucených.

Velmi oblíbené je i arašídové máslo a arašídový olej, který se využívá jak v potravinářském, tak i v kosmetickém průmyslu.

Pistácie neboli zelené mandle

Pistácie jsou bohaté na bílkoviny a minerální látky, zejména hořčík a vápník. Pistácie mají silné protizánětlivé vlastnosti, jsou prospěšné pro nervový systém a preventivně působí proti onemocnění diabetu 2. typu.

Mandle

Mandle, které podporují kondici srdce, dodávají energii a posilují kosti. Zároveň mají (překvapivě) i pozitivní vliv na hubnutí! Pozor si však dávejte na množství, u oříšků všeobecně platí, že méně je někdy více.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat