Prostreno.cz

Konzumace maracuji vás ochrání před rakovinou

Jablek jste se poněkud přejedli a na pomeranče vás moc neužije? Pokud nemáte chuť ani na banán či mandarinku, dejte si maracuju. Toto lahodné občerstvení má pozitivní vliv na srdce, imunitu i zažívání!

Patříte k těm, kteří během podzimního období čelí únavě i pochmurným myšlenkám? Pozvěte si domů trochu exotiky, která vám nejenže připomene léto, ale navíc prospěje i vašemu zdraví. Jak něco takového zrealizovat v praxi? To je jednoduché, potěšte své chuťové buňky maracujou neboli mučenkou jedlou. Co vám toto ovoce, jemuž se někdy říká Kristovo, s velkou radostí nabídne?

Krevní tlak v normě? No samozřejmě

Tropický poklad, jenž se přidává do salátů, dezertů, nápojů i zmrzlinových pohárů, v sobě ukrývá vysoký podíl draslíku. Tento minerál si odborníci na základě četných studií s průkaznými daty spojují s regulací krevního tlaku a výrazným omezením výskytu srdečních chorob. Ovšem nenechte se zmást, draslík pomáhá i na jiných frontách. Má totiž rozhodující roli v nervových přenosech a ovlivňuje aktivitu svalů, zatímco povzbuzuje peristaltiku střev a dohlíží na udržování vodní rovnováhy tkání. Je tedy třeba zodpovědně doplňovat jeho hladinku!

Zesílená obranyschopnost. Takřka na počkání

Chcete si „pojistit“ o něco silnější ochranu před bacily a virózami? Pak do svého jídelníčku neváhejte zahrnout plody, jež se hojně vyskytují třeba na Novém Zélandu nebo v Indii. Proč je to sázka na jistotu? Je známo, že pod slupkou každé maracuji naleznete pořádné „zásoby“ vitaminů C i A, stejně jako širokou škálu dalších cenných živin potřebných pro optimalizaci funkcí imunitního systému. Co říkáte na tenhle sladký „doplněk stravy“?

Bezproblémový chod trávení i pomoc při hubnutí

Na seznam předností zmíněného exotického dobrodince patří i to, že platí za skutečně bohatého zprostředkovatele vlákniny. Už jste jistě slyšeli o tom, že tato složka potravy nesmírně svědčí trávení, protože zajišťuje pravidelné pohyby střev. Vláknina rovněž detoxikuje tělo, přičemž urychluje úbytek hmotnosti, takže zbystřete, dietáři!

Prevence rakoviny. A to se počítá

Experti vychvalují maracuju i díky neskromnému množství obsažených polyfenolů. Co jsou tyto látky vlastně zač? Abyste měli jasno, jedná se o antioxidanty, jejichž příjem se vám stonásobně vyplatí. Ochraňují totiž buněčné membrány i DNA, čímž preventivně působí proti vzniku mutací způsobujících rakovinu, zejména tedy vaječníků, močového měchýře a plic. Tedy alespoň takový je názor specialistů.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5691758/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat