Prostreno.cz

Přirozená cesta ke zbavení se pálení žáhy

Už zase vám není dobře, protože vás pořádně „trestá“ žáha? Na nic nečekejte a naordinujte si mrkev nebo hořčici s medem. Ideální první pomocí je i čerstvá šťáva z brambory či bazalkový čaj!

Přemíra stresu, nezdravý jídelníček, nedodržování pitného režimu, užívání některých léků – tohle všechno může dle názoru odborníků způsobit překyselení žaludku, které se projevuje otravným pálením žáhy. Trpíte takhle často? Pak byste měli vědět, že tabletky z lékárny nejsou jediným řešením slibujícím úlevu. Dostat z nejhoršího vás totiž mohou i tyto domácí prostředky!

Mrkev jako zdravý medikament

Už naše babičky považovaly tuto kořenovou zeleninu za zázračnou medicínu. Kromě toho, že mrkev prospívá očím a pomáhá čistit celý trávicí trakt, dokáže „usměrnit“ i pálení žáhy. V krizových případech na ni tedy neváhejte vsadit! Pokud se ptáte, jak ji užívat, zkrátka nastrouhejte jeden větší kousek a vychutnejte si oranžovou svačinku, jež přinese rychlou úlevu.

Hořčice není dobrá jenom k párku

Hořčice patří na seznam alkalických potravin. To znamená, že má schopnost neutralizovat hodnoty pH v žaludku, což ve vašich útrobách opět nastolí pořádek. Při obtížích ji můžete konzumovat jen tak samotnou, nejlépe pak po lžičkách, ovšem pro lepší chuť i maximální efekt ji lze smíchat také s máslem, medem či zázvorem. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, rázem budete zase jako rybička.

Pomoc nabízí i brambora

Lidová medicína praví, že „pálivý problém“ efektivně odstraňuje i čerstvá bramborová šťáva. Nastrouhejte tedy jednoho „zachránce“ a vymačkejte z něj co nejvíce blahodárného nektaru. Léčivo si následně naordinujte třikrát denně, a máte po starosti. Nutno dodat, že pokud vám trocha této tekutiny zbyde, rozhodně se jí nezbavujte. Báječně vám totiž poslouží k zesvětlení tmavých skvrn na pokožce, zatímco zlikviduje kruhy pod očima a přispěje k léčbě akné.

Bazalka? Trefa do černého

Čaj připravený z lístků bazalky je doporučovaným medikamentem na ledvinové kameny. Nelze mu odepřít ani to, že má mírné antibiotické účinky, uklidňuje pocuchané nervy a navozuje dobrou náladu. Tím však jeho dobrodiní ještě nekončí, neboť je prokázáno, že ulevuje i v případě pálení žáhy. Jako bod navíc vás při chladném počasí i zahřeje, a to se také počítá. Nebo snad ne?

Zdroj: https://www.medicinenet.com/heartburn_reflux/article.htm, https://selecthealth.org/blog/2017/09/6-natural-remedies-for-heartburn





Celkem 6 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat