Prostreno.cz

Vitamin D je účinnější než vakcína proti chřipce

Pokud jste nachlazení, pravděpodobně to první, na co myslíte, je vitamin C. Co kdyby vám někdo řekl, že „déčko“ je účinnější než vakcíny proti chřipce a další antivirová léčiva? Dali byste mu přednost?

Chřipka se nejlépe šíří, když dochází k výkyvům počasí a je méně slunečního svitu. Jen rekapitulujme. V létě je sluníčka dostatek, takže tělo syntetizuje mnohem vyšší hladinu vitaminu D. V zimě, a to zvláště na severní polokouli, je pokožka světlem políbená jen málo, nebo dokonce výjimečně. Jedná se o dobu, kdy lidé pociťují onemocnění nejčastěji. Má to něco společného s „déčkem“? To si pište. Shoda vůbec není náhodná.

Proč jsme v zimě náchylní k nemocem?

Vitamin D, jinak známý jako „vitamin slunečního svitu“, je pre-hormon, který si tělo vyrábí samo, když se ovšem slunce dotýká pokožky. Pak dochází k chemické reakci, jež se stará o produkci vitaminu D3. Ten je důležitý pro celkové zdraví i silné kosti. Vitamin D také pomáhá s různými funkcemi těla. Podílí se na fungování imunitního a dýchacího systému či vývoji mozku. Co se týče prvního jmenovaného, déčko je považované přímo za modulátor imunitního systému, který zabraňuje nadměrné produkci zánětlivých cytokinů a zvyšuje aktivitu makrofágů (typ bílých krvinek).

Prevence, která zabírá

Uvedený vitamin také stimuluje tvorbu antimikrobiálních peptidů v jiných bílých krvinkách a v epiteliálních buňkách, které obklopují dýchací trakt a chrání plíce před infekcí. Bohužel, mnoho lidí trpí nedostatkem tohoto vitaminu, což je velká škoda. Déčko je totiž účinnější než vakcína proti chřipce, což prokázala nedávná studie zveřejněná v odborném časopise British Medical Journal.

Vědci zjistili, že doplňování déčka je bezpečným a účinným způsobem, jak minimalizovat riziko akutních respiračních infekcí. Lidé, kteří totiž denně vitamin D užívají, jsou odolní vůči nachlazení a chřipkám. Ve skutečnosti se jedná o snížení rizika nákazy o celých 10 procent, což podle výzkumníků poskytuje přibližně stejný ochranný účinek jako ony vakcíny. Takže, jaké množství do sebe dostat?

Větší než malé množství

Doporučený denní příjem je 600 IU u osob starších dvou let a 800 IU u lidí nad sedmdesát let. Tato čísla se však zdají být strašně nízká vzhledem k celosvětové epidemii nedostatku vitaminu D. Konkrétně v Kanadě a Spojených státech mnoho lékařů předepisuje až 50 000 IU vitaminu D denně. Tamní odborníci jej totiž skutečně považují za léčitele dlouhého seznamu chronických onemocnění.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat