Prostreno.cz

Šafránový čaj proti depresím

Šafránový čaj, tedy bylinný nápoj, který se vaří z usušených květů rostliny Crocus sativus, patří k opravdovým lahůdkám. Proč ho pít při menstruačních bolestech nebo depresích?

Šafrán se sbírá ručně, takže stále zůstává jedním z nejdražších koření na světě. Není to však jen dochucovadlo, i jako nápoj chutná naprosto skvěle. Šafránový čaj ve své tradiční formě neobsahuje kofein, nicméně komerční čajové sáčky jsou obvykle směsí šafránu, černého čaje a koření. Kofein tu tedy zastoupený je. V každém případě se v šafránu nacházejí látky a sloučeniny, včetně anthokyaninů, alfa-karotenu a beta-karotenu, vitaminů řady B a různých dalších karotenoidů a antioxidantů, které mají pozitivní vliv na zdraví. Víte, proč šafrán pít?

Antidepresivum

Četné studie ukázaly, že šafrán ovlivňuje hormonální rovnováhu v mozku, což může mít vliv na náladu, úzkost a symptomy deprese. Jeden ranní šálek šafránového čaje však náladu stabilizuje.

Posilovač paměti

Uvedený čaj se také může pochlubit antioxidačními účinky, které zabraňují ukládání plaku v mozku a tím snižují riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

Prevence rakoviny

Anthokyaniny a karotenoidy, které se nacházejí v tomto koření a následně v čaji, jsou schopné neutralizovat volné radikály, nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu. To snižuje úroveň chronického zánětu. Díky šafránovému čaji se prý také organismus chrání proti nemocem, jako je rakovina, revmatoidní artritida a koronární onemocnění srdce.

Zdraví očí

Beta-karoten je dobře známý svou schopností chránit zrak tím, že zabraňuje makulární degeneraci a zpomaluje nástup katarakty. Ano, hádáte správně, v šafránu je ho dostatek!

Snížení krevního tlaku

Řada studií potvrdila, že tento čaj je schopen snižovat krevní tlak i hladinu triglyceridů a cholesterolu, takže se počítá mezi ochránce před aterosklerózou a infarktem.

Bezchybná pokožka

Antioxidanty a protizánětlivé vlastnosti šafránu mohou pomoci s kožními problémy, jako je psoriáza nebo ekzém.

Léčba premenstruačního syndromu

Hormonální účinky šafránového čaje krotí bolesti při menstruaci a působí proti změnám nálad. A co vedlejší účinky, jsou nějaké? Na toto téma existuje jen málo poznatků, ale někteří lidé udávají citlivost nebo alergii na šafrán. Pokud jde o toxicitu, při konzumaci nebyly hlášeny žádné případy.

Zdroj: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.606124/full, https://www.moodtreatmentcenter.com/wp-content/uploads/2021/03/saffron.pdf





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat