Prostreno.cz

Tajemné citrusy pod drobnohledem

Myslíte si, že víte o citrusech všechno? Jistě byste hned začali jmenovat oblíbené druhy, jako jsou mandarinky, pomeranče, grepy a také pomelo, ale tím to zdaleka nekončí. Citrusy jsou již po staletí opředeny řadou tajemstvích. Máme pro vás hned několik z nich včetně zajímavostí, proč jsou pro nás tak zdravé.

Nejasný původ

Ačkoli se může zdát, že věda již velmi pokročila, ohledně citrusů se to říci moc nedá. Dodnes se neví, odkud skutečně citrusy pocházejí, historické prameny jejich výskyt dokládají hned na několika místech světa. Dokonce i jejich původ v Evropě není vyjasněn, často se udává, že první pomerančovník objevili pro Evropu Portugalci, kteří jako první dovezli pomerančovník do Lisabonu roku 1548 z Číny. Ale při dalším dějinném pátrání byly nalezeny historické prameny, které dokládají pěstování citrusů v Itálii ještě před výbuchem Vesuvu a tragickým koncem města Pompejí (r. 79). Zkrátka je to stále záhada.

Až 3000 citronů z jednoho stromku

Toto číslo zní opravdu neuvěřitelně, ale je tomu skutečně tak. Citronovník květe po celý rok a skutečně jeden strom může za rok vyplodit toto neuvěřitelné množství citronů. Samozřejmě v našich podmínkách by tohoto čísla zřejmě nikdy nedosáhl.

Nelze je spočítat

I malé dítě umí vyjmenovat základní druhy citrusů, ale všechny? To nesvedou ani vědecké špičky, protože se stále neví, kolik jich vlastně je. Druhů citrusů jsou desítky. Existuje mnoho hybridních druhů, a dokonce některé dnes planě rostoucí druhy vznikly již křížením. Takže citrusů se opravdu nedopočítáte.

Pro zajímavost, mandarinka, pomelo a cedrát jsou tři původní druhy, které byly hybridizovány do současných, komerčně dostupných druhů citrusových plodů.

Úchvatné Hesperidarium

Pokud patříte mezi milovníky citrusů, rozhodně stojí za to návštěva jedné z největších citrusových zahrad jménem Hesperidarium, která se nachází v italském městě Pescia. Jedná se o veřejně přístupný objekt, který představuje jedinečnou sbírku citrusových rostlin. Je to vlastně jeden velký skleník, který na ploše asi 2000 m² nabízí k vidění kolem 200 druhů a odrůd citrusových rostlin.

Ochrání je ledovka

Citrusy jsou známé teplomilné rostliny, ale paradoxně led je dokáže ochránit. Američtí farmáři na sklonku podzimu polévají citrusy vodou. Vrstva zmrzlého ledu funguje jako spolehlivá izolace a ochrana. Pomerančové sady se tak na sklonku roku mění v půvabné ledové království.

Div přírody aneb Buddhova ruka

Pod tímto názvem se skrývá bezesporu nejpodivnější druh z rodiny citrusů. Vypadá jako malá citronová chobotnice, proto je často označována jako Buddhova ruka. Od stopky se rozbíhá do spleti mnoha drobných prstů či chapadel. Velmi intenzivně voní a také je považována za velmi chutný citrus.

Bojovníci proti stárnutí

Citrusové plody jsou vyhlášenými bojovníky proti stárnutí. Díky vysokému obsahu antioxidantů přispívají celkově ke zpomalení buněčného stárnutí. Navíc díky obsahu vitamínu C hrají klíčou roli v posilování imunitního systému.

Kosmetický zázrak

Citrusy se již od nepaměti používají i v kosmetickém průmyslu. Umí pomoci při léčbě akné a ucpaných pórů, dále bělit zuby, posílit nehty nebo dokonce hojit popraskané rty a drobné rány.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat