Prostreno.cz

Slupky od banánů oceníte při přípravě chutného čaje

Tropické ovoce, které většina lidí naprosto zbožňuje? To je banán! Už jste ochutnali čaj z něj připravený? Tohle jsou důvody, proč byste to měli udělat!

Banánový čaj je připravován z plodů banánů, které pocházejí z Austrálie a oblastí jižního Pacifiku. Nejběžnějšími druhy jsou Musa balbisiana a Musa acuminata, které se vyrábějí po celém světě, nejvíce však v Karibiku.

Banánový čaj se také prodává ve formě slupkového čaje, a to navzdory tomu, že mnozí „obal“ banánu považují za odpad. Skutečnost je však taková, že slupky obsahují hustou koncentraci živin – včetně draslíku a vlákniny. Zatímco se zdá nepravděpodobné, že lidé začnou jíst celé banány, banánový slupkový čaj začíná získávat na popularitě. Nutno říct, že oprávněně.

Výhody banánového čaje

Banánový čaj je plný pektinu, vitaminu B6, vitaminu B12, céčka, draslíku, manganu a hořčíku. Právě proto se velmi vřele doporučuje pro osoby trpící nespavostí, depresemi, chronickou úzkostí, nízkou imunitou, špatnou metabolickou funkcí, vysokým krevním tlakem, osteoporózou, záležitostmi trávení, obezitou, zánětlivými stavy a podrážděním kůže.

Snižuje krevní tlak

Banánový čaj je nejlépe známý svým obsahem draslíku, který pomáhá udržet srdce zdravé. Jako vazodilatační činidlo reguluje nejen draslíkovou rovnováhu v těle, ale také snižuje zátěž kardiovaskulárního systému uvolněním napětí v tepnách a cévách.

Reguluje spánek

Vysoká hladina tryptofanu, serotoninu a dopaminu v banánovém čaji byla spojena se zlepšením úrovně spánku, sníženým výskytem nespavosti a obecně klidnějším a nepřerušovaným spánkem.

Zmírnění depresí

Dopamin a serotonin nacházející se v banánovém čaji regulují hladiny hormonů a podporují dobrou náladu, protože patří k dobrým neurotransmiterům. Pokud pravidelně trpíte úzkostí nebo depresemi, přidání banánového čaje do stravy může být přesně to, co potřebujete.

Pomoc při trávení

Jak je známo, draslík a hořčík optimalizují funkci hladkého svalstva, což je důležité v zažívacím traktu. Tento proces stimuluje peristaltický pohyb střev, což zabraňuje zácpě, nadýmání a křečím a současně zlepšuje příjem živin.

Zesílení imunitního systému

Vitaminy C a A, v banánu přítomné, pomáhají posilovat imunitní systém. Oba totiž působí jako antioxidanty. Kyselina askorbová stimuluje produkci bílých krvinek a vitaminu A (přímo spojenou s prevencí oxidačního stresu v sítnici), dále předchází makulární degeneraci a rozvoji katarakty.

Ztráta hmotnosti

Banánový čaj můžete použít ke ztrátě hmotnosti, protože obsahuje vitamin A, vitamin B, draslík, lutein a další antioxidanty. Mnoho z těchto živin přispívá k silnější metabolické aktivitě, stejně jako pocitu plnosti. Jinými slovy, je možné zvýšit pasivní spalování tuků vyššími metabolickými funkcemi a eliminovat nutkání na občerstvení mezi jídly nebo přejídání. Tak na co čekáte, do dna!

Domácí příprava

Připravte si jeden organický banán, horkou vodu (6 šálků) a sladidlo (třeba med) či skořici pro zlepšení chuti. Vodu v nerezové nádobě přiveďte k varu a vložte do ní celý plod. (Nejprve však ořízněte konce banánu, pokud je bio, nebo do vody vložte oloupaný banán a seškrábanou bílou slupku.) Nechte 10 minut vařit. Poté odstraňte ze zdroje tepla a čaj dochuťte skořicí nebo medem. (Banánový čaj se taktéž připravuje z usušené a nadrcené slupky.)

Zdroj: www.donotwaste.com, www.howtodoit.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat