Prostreno.cz

Na všelijaké neduhy vyzkoušejte lékořici

Je vám v poslední době nějak divně a nevíte co s tím? Spolehněte se na známou léčivku lékořici. Ta může ulevit od symptomů žaludečních vředů, respiračních onemocnění i předmenstruačního syndromu.

Lékořice, tedy 1 až 1,5 m vysoká vytrvalá rostlina, nabízí širokou škálu užitečných živin a flavonoidů. Je dobrým zdrojem vitaminu B1 (thiamin), B2 (riboflavinu), B3 (niacinu), B5 (kyseliny pantotenové) a vitaminu E (tokoferolu). Také poskytuje minerály, jako je fosfor, vápník, cholin, železo, hořčík, draslík, selen, křemík a zinek. Lékořice je i zdrojem esenciálních fytonutrientů, včetně beta-karotenu, tymolu, kyseliny ferulové a kvercetinu.

Zdravotní přínos lékořice

Lékořice patří mezi botanické léčitele. Podle studií je prospěšná při léčbě bolestivých a opakujících se aftových vředů. Extrakt značně zlepšuje zdraví pacientů s ohledem na snížení bolesti i zánětu, zároveň pomáhá při urychlování léčení i stimulaci imunitního mechanismu. Je toho však mnohem víc.

Játra

Lékořice obsahuje glycyrrhizin, který podle studie uveřejněné v Biologickém a farmaceutickém věstníku je účinný při léčbě poruch jater tím, že snižuje toxicitu a stabilizuje normální funkční stav jater. Výzkumné studie prokázaly, že flavonoid isoliquiritigenin, taktéž přítomný v lékořici, má antioxidační a inhibiční vlastnosti, které chrání jaterní buňky před poškozením způsobeným vysokým obsahem tuku.

Poruchy žaludku

Phyllis A Balch, americká diplomovaná konzultantka pro otázky výživy, ve své knize Bylinné léčení uvedla, že glycyrrhizin může poskytnout ochranu proti růstu bakterií Helicobacter pylori a zároveň má terapeutické účinky při léčbě symptomů dyspepsie nebo narušení trávení. Zároveň vykazuje pozitivní účinky při výskytu žaludečních vředů.

Revmatoidní artritida

Doktor Qing-Chun Huang a jeho tým z Guangzhouské univerzity čínské medicíny ve zprávě zveřejněné v časopise Oncotarget Journal uvádějí, že extrakty z lékořice mají protizánětlivé vlastnosti a byly prokázány jako účinné při léčbě revmatoidní artritidy.

Menopauza a předmenstruační syndrom

Kořen lékořice je účinný při léčbě symptomů menopauzy a premenstruačního syndromu (PMS). Je bohatý na isoflavony, které udržují rovnováhu estrogenů a progesteronu v těle. Studie ukázaly pozitivní výsledky ohledně účinnosti lékořice při snižování frekvence nočních návalů a zlepšení fyzického a psychického zdraví žen v menopauze.

Respirační porucha

Lékořice je přínosná při léčbě bolesti v krku, kašle, nachlazení, bronchitidy a plicních onemocnění. Také poskytuje úlevu od infekcí horních cest dýchacích způsobených viry a bakteriemi. Pomáhá při vylučování hlenu a dalších látek z průdušek a plic. Lékořice je zkrátka poklad jak v kuchyni, tak i v lékárničce.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat