Prostreno.cz

Nasměrujte svoji pozornost k zelí a salátům

Zrovna nedávno jste si v duchu položili otázku, jak by se vaše kondice dala co nejjednodušeji vylepšit? Nasměrujte svou pozornost ke kapustě, zelí, římskému salátu a rukole. Pak to půjde úplně samo!

Ještě pořád nemáte jasno v tom, jaké si dáte novoroční předsevzetí? Jedno bychom pro vás měli. Co třeba zapracovat na svém zdraví? Se splněním tohoto „závazku“ vám pomohou jisté druhy zeleniny, jež jste doteď možná záměrně přehlíželi. Které konkrétně mají přímo zázračné schopnosti?

Kapusta jako zaručený fitness fígl

Tuhle rostlinu pěstovali již staří Egypťané, ovšem o jejích blahodárných účincích se bezpečně vědělo až na sklonku 17. století. Kapusta neboli brukev je vhodným pomocníkem při hubnutí, neboť jedna porce na vaše křivky „zaútočí“ pouhými 30 kaloriemi. Opomíjený „zelenáč“ vám poskytne vápník i poctivou „dávku“ vitaminů A, B, C a K, proto zachovává ostrý zrak a posiluje imunitu, přičemž pozitivně ovlivňuje mozkové funkce, včetně učení, paměti i samotného myšlení. Pokud vám výčet těchto pozitiv ještě nestačí, přírodní poklad rovněž předchází diabetu i rakovině močového měchýře, detoxikuje tělo a podporuje tvorbu kolagenu, čímž zlepšuje vzhled i kvalitu pokožky.

Zelí, něco pro klouby

Tento zázrak je vhodnou alternativou, když máte potíže s pohybovým aparátem. Už jste o tom někdy slyšeli? Zajímavé uspořádání obsažených látek totiž významně pomáhá léčit poškozené tkáně kloubů. Zelenina, jež bohužel nepatří k nejvyhledávanějším, přijde k duhu i v případě akné, angíny, bolesti hlavy, migrény nebo kožních ekzémů. Zároveň je doporučovaným prostředkem na žaludeční vředy a působí antidepresivně.

Římský salát prospěje nejen srdci

Klenot, jenž se skvěle hodí do salátů, je doslova napěchován vlákninou, kterou váš organismus použije k čistění trávicího traktu. Tato živina je vlastně „kartáčem“ pro střeva, neboť přispívá k odstranění škodlivých látek a toxinů. Odborníci jsou toho názoru, že také snižuje pravděpodobnost diabetu a kardiovaskulárních chorob. Dalším důvodem, proč si římský „medikament“ servírovat často, je jeho vysoký podíl antioxidantů. Funguje tedy jako efektivní ochrana před volnými radikály, které v organismu páchají velké zdravotní škody, včetně rakoviny a artritidy.

Rukola platí za všestranného zachránce

Přestože rukola vypadá jako nepotřebný plevel, nenechte se zmást, její léčivé účinky jsou bez nadsázky k nezaplacení. Zlepšuje totiž obranyschopnost, normalizuje hladinu cukru v krvi, pročišťuje krev i cévy, odvodňuje nadbytečnou vodu a dohlíží na funkce ledvin. Rukole nelze odepřít ani to, že zabezpečuje budování kostní hmoty a zvyšuje energetickou hladinu.

Zdroj: www.healthyfood.com, www.bodymindset.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat