Prostreno.cz

Chudou krev obohatí zázračná potravina jménem petržel

Hlavním úkolem krve je zásobovat tělo kyslíkem, ale i rozvádět po celém organismu potřebné živiny, vitaminy, hormony a glukózu. K plnému zdraví je zapotřebí mít zdravou krev, proto bychom chudokrevnost neboli anémii neměli podceňovat.

Průvodními projevy nedostatku železa může být v první řadě únava, motání hlavy, bílé tečky na nehtech či popraskané koutky úst. K odstranění těchto nežádoucích příznaků stačí jen zpestřit jídelníček, obohatit ho o kyselinu listovou, vitamin B12 a již zmíněné železo. Na které potraviny je v tomhle směru spolehnutí?

Zázračná petržel

Už za starých časů Řecka a Říma byla petržel ceněna pro svoje nejen ozdravné, ale i magické vlastnosti. Údajně se dávala na hrob zesnulému, aby mu přinesla štěstí. Málokdo dnes ví, jak je tento druh zeleniny výjimečný pro svůj bohatý obsah stopových prvků, jako jsou měď, vápník, draslík, mangan, fosfor, křemík a především železo. Navíc obsahuje éterický olej apiol, který je účinný v boji s infekcí a horečkou.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva, která je mnohými považována za nepříjemný plevel, jenž při doteku pálí, se vyznačuje silnými detoxikačními, antirevmatickými a posilujícími účinky. Pro svůj silný obsah železa je vynikajícím prostředkem k léčbě chudokrevnosti. Velmi dobře čistí ledviny a játra. Z ledvin je schopná odbourávat usazené kamínky a písek, játra čistí od toxinů a vzniklých odpadů. Bylo také dokázáno, že snižuje cukr v krvi. Není třeba ji sušit pouze pro přípravu čaje, hodí se i do polévek nebo k dušenému masu. Nejeden léčitel doporučuje na jaře pít čerstvou šťávu z mladých výhonků kopřiv, kterou lze spolu s vodou dochutit medem a citronem. Tak na to myslete, až přijde čas!

Dýňová semínka

Dýňová semínka patří k bohatým zásobárnám železa i zinku, proto jsou využívána při léčbě anémie. Obsahují i fosfor, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, kyselinu linolovou a olejovou. Pro lepší chuť si je můžete opražit na pánvi společně kořením, nebo k nim přidat med. Komu však nelahodí semena, ať vyzkouší kvalitní dýňový olej, který díky své oříškové chuti vykouzlí báječné zeleninové saláty.

Zdroj: www.vegetableonthetable.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat