Prostreno.cz

Proč byste měli začít cvičit tchaj-ťi

Lidé po celém světě z různých důvodů praktikují tchaj-ťi, které poskytuje mnoho obranných a zdravotních efektů, jenž i vás mohou překvapit. Co je na něm podle vás to nejzábavnější?

Tchaj-ťi je obranný styl bojových umění, který zahrnuje jemné fyzické cvičení a protahování, ovšem známý je i pro své zdravotní výhody. Podle filozofie tchaj-ťi a rovnováhy mezi jinem a jangem, existuje několik různých forem tohoto bojového umění. K hlavním typům přitom patří Chen, Yang, Wu a Hao, stejně jako kombinované podoby všech jmenovaných. A co přínosy pro zdraví? Těch existuje hned několik.

Léčba Parkinsonovy choroby

Snížení stresu a pozitivní účinky tohoto cvičení na nervovou soustavu jsou spojené s lepší pružností a pomalejším průběhem této nemoci.

Ovládání cukrovky

Tím, že tchaj-ťi pomáhá vyvážit metabolickou aktivitu a zlepšuje oběh, mohou z této formy cvičení těžit i diabetici.

Zmírnění depresí

Původně čínské bojové umění snižuje množství stresových hormonů a pomáhá vyrovnávat hladiny neurotransmiterů, které zmírňují příznaky deprese. Zklidňující účinky tohoto cvičení jsou známé také tím, že regulují hladiny stresových hormonů v těle, jako je kortizol. To předchází zánětu a riziku vzniku chronických onemocnění.

Flexibilita

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé tchaj-ťi praktikují, je zlepšení jejich flexibility. Ovládání těla, přesné pohyby a zvýšení svalové síly za benefit považují všichni.

Snížení bolesti vyvolané artritidou

Díky zlepšení flexibility, průtoku krve a síly může pravidelná praxe tohoto bojového umění přispět ke snížení příznaků artritidy a bolesti kloubů.

Zlepšení síly svalů

Toto cvičení je těžší, než mnozí lidé věří. Vyžaduje totiž vysokou kontrolu svalů. Po několika týdnech pravidelné praxe lze zaznamenat změnu svalové kompozice a kontroly.

Regulace krevního tlaku

Snížením úrovně stresu a napomáháním rovnováhy kardiovaskulárních funkcí může tchaj-ťi regulovat krevní tlak a příznaky hypertenze.

Informace pro začátečníky

Jste nadšení z výše uvedených účinků? Pak na nic nečekejte a začněte cvičit ještě dnes. Obstarejte si vhodné (volné) oblečení, cvičte v dobře větraném prostoru a pijte dostatek vody, aby nedošlo k dehydrataci.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat