Prostreno.cz

Jóga u stromečku napraví zažívací potíže během svátků

Česká sváteční jídla bohužel nepatří k těm nejlehčím, ba naopak! Zažívání tak ke konci roku může dostat pořádně zabrat. Co s tím? Vyzkoušejte jednoduché cviky z jógy, které pomáhají s trávením.

I když během roku dbáte na vyvážený jídelníček, o Vánocích si jistě dovolíte zhřešit nezdravým jídlem. Těžko se odolává klasice v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem, a ochutnávka cukroví se taky stává samozřejmostí! Zmíněné stravování ovšem může způsobit i nepříjemné zažívací problémy. Naštěstí si lze pomoci jednoduchými cviky z jógy, které opět rozproudí zubožené trávení.

Jóga zrychluje metabolismus

Problém s trávením, obzvláště během vánočních svátků, je velmi nepříjemná a někdy až bolestivá záležitost. Navíc z organismu neodchází toxiny, což vede k dalším zdravotním obtížím, které mohou zkazit to nejkrásnější roční období. Proto na zpomalené zažívání vyzrajte s pomocí speciálních cviků z jógy. Jsou nenáročné a dají se provádět v pohodlí domova – třeba při sledování pohádek! Ke specifickým cvikům patří i hluboké dýchání, které zajistí přísun kyslíku do organismu a podpoří správně vyprazdňování a pohyb střev. Takže, jak na to?

Pozice dítěte

Tato pozice je skvělá pro správnou funkci žaludku. Sedněte si na pokrčené nohy, kolena mírně od sebe, čelo položte na zem, ruce jsou natažené před sebe, dlaně taktéž přitisknuté k podložce. Setrvejte v této poloze a proveďte deset hlubokých nádechů a výdechů.

Střecha

Začněte v kleku na všech čtyřech, ruce na šířku ramen, kolena na šířku pánve. S výdechem zvedněte boky a hýždě ke stropu. Hlava je uvolněná mezi rukama, dejte si pozor na volná rovná, nohy mohou být mírně pokrčené v kolenou. Pro podporu trávicího traktu setrvejte v pozici deset nádechů a výdechů.

Twist

Rotační cvik, který zlepšuje vylučování, a to díky uvolnění břicha. To je twist. Lehněte si na záda, rozpažte ruce a pokrčte nohy. Následně s výdechem otočte hlavu na jednu stranu a pokrčené nohy na stranu druhou. Opakujte vlevo i vpravo nejméně pětkrát.

Pozice věnce

Začínáte ve stoje, nohy mírně rozkročené, špičky směřují ven. Postupně začněte krčit kolena, až se dostanete do dřepu. Narovnejte záda a spojte dlaně před tělem. Lokty tlačí mírně do stehen. Ramena jsou uvolněná a rovnováha spočívá rovnoměrně na chodidlech. Pozice skvěle působí na všechny vnitřní orgány v oblasti břicha.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat